Deveti biskupijski susret roditelja i supružnika Gospićko-senjske biskupije

0

Deveti biskupijski susret roditelja i supružnika Gospićko-senjske biskupije održan je na Trsatu u subotu 16. listopada. Susret je započeo u auli pape Ivana Pavla II uvodnim riječima i pozdravom biskupijskog povjerenika za pastoral obitelji i generalnog vikara Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislava Šporčića kao i domaćina, gvardijana fra Lucija Jageca. Predavanje na temu „Obitelj i župna kateheza” održao je krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za obitelj Valter Župan. Okupilo se preko stotinu roditelja i supružnika ponajviše iz župa Ogulinskog i Otočkog a dijelom i Senjskog i Gospićkog dekanata zajedno sa svojim svećenicima.

Krčki biskup Valter Župan je govoreći na primjerima Mojsija i Blažene Djevice Marije ukazao na Božju nakanu za čovjekovo poslanje koja nije limitirana dobi nekog čovjeka. Bog čovjeka odgaja i priprema za poslanje, kratko izloži svoj plan i od njega traži vjeru. A to se upravo radi preko župnih kateheza u kojima se analiziraju likovi i riječ Božja te se jača vjera u Boga. Likovi iz povijesti spasenja daju nam snagu jer ne postoje kopije, svatko je jedinstven i originalan i svatko ima svoje poslanje. A što to Bog s nama planira možemo otkriti slušajući riječ Božju u katehezama u kojima se riječi razmjenjuju, jačaju i obogaćuju a obitelj postaje homogenija na putu Božjeg plana s nama. Oživotvorenje ideje župne kateheze od životne je važnosti za razumijevanje vlastitog životnog poslanja.

Biskup Župan je na kraju pozvao obitelji da se 15. svibnja 2011. godine okupe na trgu bana Jelačića u Zagrebu na prvoj proslavi Nacionalnog susreta obitelji Hrvatske.

( bib / ika )