Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije položili vijence na mjesto pogibije svog kolege Jurice Ivka

0

Ramljani –  Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen ploče djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije su, predvođeni ravnateljem Davorom Vukobratom, dr. med. spec. te uz podršku ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maje Grba-Bujević i ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije Elizabete Dragičević, dipl. oec., odali počast kolegi i prijatelju Jurici Ivku, dr. med. poginulom u Domovinskom ratu.

Jurica Ivko bio je liječnik opatijske Hitne pomoći, a život je izgubio tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja, 4. kolovoza 1995., dok je kao pripadnik saniteta 9. Domobranske pukovnije obavljao službeni medicinski zadatak. Na 17. obljetnicu njegove smrti u Ramljanima se kolegama pridružila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koja je istaknula da se „hitnjaci u Domovinskom ratu nisu borili puškama već znanjem i veoma oskudnom medicinskom opremom kako bi spasili živote ozlijeđenih, neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti“ te nastavila da je „upravo takav bio i kolega Ivko – istinski heroj čiju žrtvu nikada nećemo zaboraviti“.

Uspomenu na tragično i prerano preminulog kolegu djelatnici Hitne medicinske pomoći Opatija čuvaju već 17 godina paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u Ramljanima nedaleko od Otočca. Unatoč tome što je preustrojem hitne medicinske službe opatijska Hitna medicinska pomoć postala dio Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije tradicija će se nastaviti i dalje. Obećanje je to prvog čovjeka Hitne službe u Primorsko-goranskoj županiji Davora Vukobrata: „To je najmanje što možemo učiniti za kolegu koji je nesebično, bez straha i posljedica po sebe spašavao tuđe živote“.

LO