Dno za nekretnine oko Uskrsa 2011., moguć pad cijena i do 40 posto

0

Prema podacima Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, u prva tri mjeseca ove godine završeno je 297 stanova, dok je u istom razdoblju prošle godine završeno 1365 stanova, objavio je Centar nekretnina.

Prema tome u prvom kvartalu ove godine u Zagrebu je izgrađeno gotovo 80 posto manje stanova nego u istom razdoblju prošle godine kada su se završavali projekti započeti prije krize. Broj stanova u gradnji u Zagrebu je smanjen 53 posto, sa 5648 u prvom tromjesečju prošle na 2662 u prvom tromjesečju ove godine.

Oglas

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupan iznos kredita odobrenih stanovništvu za stambene potrebe (podaci za mjesec svibanj) bio je na razini 53,8 milijardi kuna, što je 850 milijuna kuna više nego u prosincu 2009. godine.

Isti izvor naveo je kako su cijene nekretnina peti mjesec zaredom u laganom padu, no prema informacijama iz agencija za nekretnine vidljivo je da statistički podaci ne odražavaju realno stanje. Za godinu dana pad cijena stanova u Zagrebu je po statistici samo 4 posto, a na Jadranu 4,7 posto.

Od vlasnika Lika nekretnina iz Otočca Ivana Bižanovića doznali smo kako je zadnjih dva mjeseca njegova agencija uspjela prodati nekoliko nekretnina. Kupci su uglavnom stranci koji kupuju kuće za odmor gotovinom. “Za razliku od prošle godine kada je tržište bilo potpuno umrtvljeno, ove godine imamo tek naznake oživljavanja”, kaže Bižanović.

Smatra da kod nas tržište nekretnina ipak nije doživjelo svoje dno. Pogodnost kupnje nekretnina sada je odlična, objasnio je Bižanović, naglašavajući kako je sada vrijeme da kupac spusti cijenu nekretnine i do 30 posto od prvotno tražene. Bižanović nakon ljeta očekuje daljnji pad cijena nekretnina na tržištu. Smatra kako će cijene još padati između 30 i 40 posto, a tržište bi svoje dno trebalo doživjeti oko Uskrsa iduće godine, nakon čega bi trebao uslijediti oporavak.

“Problem je što se sada otprilike svaki peti kredit za kupnju nekretnina ne vraća pa su banke preuzele mnogo nekretnina i ne znaju što će s njima. Imam svakodnevno pozive iz banaka koje od mene traže mogućnost prodaje tih nekretnina. Kako im cijena pada, sada njihovom prodajom ne mogu ni vratiti novac koji su odobrili za kredit. Njihov je problem što su odobravali rizične kredite”, rekao nam je Bižanović.

Većina maloprodaja na tržištu nekretnina radi se “na crno” pa ih statistika ne evidentira. U Zagrebu se na jesen očekuje sezonsko oživljavanje tržišta odnosno prodaja stanova kupcima koji su ove godine uprihodili znatna sredstva od turizma, ali to svakako ne može biti pokretač tržišta.

G.K./business.hr