Do struje s vlastitog krova

0

GOSPIĆ – Udruženje obrtnika Gospić organiziralo je zanimljivu prezentaciju o proizvodnji struje kroz obnovljive izvore ugradnjom i posjedovanjem vlastitog foto naponskog sustava. Edukaciju je u ime tvrtke OPM Koncept iz Zagreba održao voditelj regija, Igor Boni, koji se osvrnuo i na zakonsku regulativu koja jamči povlaštenom proizvođaču cijenu 3,83 kune po proizvedenom kilovatu.

         Tvrtka OPM ugrađuje uređaje od 10 i 30 KW te se ujedno pojavljuje i kao investitor s jamstvima banke, odnosno Vlade RH s oko 32.000 eura koje će vratiti kroz proizvodnju i prodaju električne energije. Procjene otplate uloženog  u Lici variraju od mjesta do mjesta što ovisi o sunčanim danima, a u najlošijoj varijanti to je maksimalno deset godina, iako se investicija u području Karlobaga može otplatiti i za oko 5 godina. Nakon otplate investicije vlasniku kuće ostaje odluka hoće li trošiti vlastite struju ili nastaviti isporučivati HEP što je u konačnici puno isplativije. Nakon povlačenja tvrtke iz posla dobit se dijeli s investitorom u omjeru 50:50%.

         Procjene govore da na ovaj način obiteljske kuće u Lici, restorani, hoteli, vikendice ili lokalna samouprava koja u vlasništvu ima nekretnine godišnje mogu proizvesti između 10.000 i 12.000 kilowat sati te na svoj račun uknjižiti oko 40.000 kuna

         -Jedina financijska obveza vlasnika objekta je za uređaj 10 KW uplata za posredovanje  na obiteljskoj kući 6000 kuna, a za sve ostalo odnosno uređaj 30 KW na stambenim zgradama, poslovnim objektima i druge 20.000 kuna koje vraćamo istoga dana kada kao partneri potpišemo ugovor. Naravno priča se iz temelja mijenja ukoliko se vlasnik objekta odluči biti investitor jednokratnom uplatom, dodao je Boni.

            Inače, Republika Hrvatska se obvezala da će ulaskom u EU do 2020. godine proizvoditi najmanje 20 posto električne energije kroz obnovljive izvore. Mnogi predviđaju da će ulaskom u EU struja prestati biti socijalna kategorija, a ovaj način proizvodnje odličan ulog u budućnost.

         Osim obrtnika prezentaciji su nazočili predstavnici Grada Gospića i ličko senjske županije, nekoliko tvrtki i ustanova.

Lo/UO