Dominikanski sjemeništarci u Lici

0

Duhovi u župi Lički Osik proslavljeni su u crkvi Duha Svetoga u Mušaluku u nedjelju 23. svibnja svečanim misnim slavljem koje predvodio dominikanac o. Petar Galić iz Splita uz mjesnog župnika Luku Blaževića. U nazočnosti brojnih vjernika iz župe Lički Osik i okolnih župa gospićkoga kraja o. Galić, koji je ujedno odgojitelj dominikanskih sjemeništaraca i postulanata, u propovijedi je istaknuo neprestanu važnost podsjećanja na rođendan Crkve, a to su Duhovi, jer Duh Sveti ravna i vodi Crkvu okupljenu kroz puk Božji. Na samom početku propovjednik je, uspoređujući prirodnu ljepotu Like, prikazao ljepotu ljudskoga života. Kroz godišnja doba bujanja prirode i njezinog spavanja usporedio je vjernički život. “Otvoren vjernik Duhu Svetomu i onaj koji živi po Božjim zakonima, otvoren je i njegov život koji buja, cvate poput prirode koja se budi u ovom godišnjem dobu”, kazao je o. Galić. Posebno se osvrnuo na vječna pitanja na koja svaki čovjek mora sebi odgovoriti i to: odakle je došao na ovaj svijet, što radi i za što je stvoren, te kamo ide? Končanica je svima vječnost, a to je Bog za što je nužno stvarati sebi zalog kroz čestit kršćanski život.

Pozdravljajući nazočne župnik Blažević je podsjetio da je zahvaljujući Duhu Svetomu koji vodi Crkvu i crkva u Mušaluku obnovljena, a sagrađena je još za vrijeme popa Marka Mesića kao zahvalnica u zadužbinu nakon oslobođenja od Turaka iz Like.

Poseban prinos svečanosti dali su dominikanski sjemeništarci i postulatni koji su okupljeni u VIS “Darovi Duha” predvodili pjevanje i animirali liturgiju.

I.B./ IKA