Domovinski rat kao tema sata povijesti na otvorenom

Danas je na području općine Brinje održana je terenska nastava iz povijesti učenicima Srednje škole Otočac i to učenicima 4. razreda gimnazije i 2. razreda ekonomskog usmjerenja koji su bili predvođeni dugogodišnjom profesoricom povijesti Marom Krznarić i ravnateljem Srednje škole Otočac Ivanom Vidmarom. Sat povijesti na temu Domovinskog rata održan je u Žutoj Lokvi na mjestu gdje su 24. kolovoza 1991. godine mučki iz zasjede ubijena četiri hrvatska policajca: Dragutin Toljan, Milan Vranić, Vinko Krznarić i Zdravko Vuković. O tom tragičnom događaju iz prve ruke učenicima je govorio jedini preživjeli policajac u tom napadu Darko Murat. Darko Murat je vrlo emotivno prenio učenicima svoja sjećanja na taj tužan dan kad su mu pred očima izginula četvorica kolega, a on se teškom mukom i nadljudskim naporima ranjen uspio spasiti iz ruku neprijatelja.
Uvodni dio izlaganja o Domovinskom ratu pripao je zamjeniku načelnika PU Ličko-senjske Mladenu Kranjčeviću koji je govorio o samim počecima stvaranja hrvatske države i ulozi hrvatske policije u počecima borbe za slobodnu i neovisnu Domovinu te o prvim žrtvama Domovinskog rata.
Učenicima je o Domovinskom ratu pričao i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Davor Peitl koji je u to vrijeme bio ratni zapovjednik 133. brigade Hrvatske vojske. Pukovnik Peitel je učenike upoznao sa zbivanjima na prostoru bivše države koja su prethodila i uzrokovala Domovinski rat, a također se osvrnuo u kontekstu predratnih i ratnih zbivanja i na lokalne događaje na području Gacke doline.
Ispred Općine Brinje nazočne je pozdravila Ana Manjerović koja je najavila kako Općina planira ove godine, u suradnji sa Društvom njemačko-hrvatskog prijateljstva iz njemačkoga grada Karlsruhea koji su pomogli gradnju i opremanje kapelice sv. Križa na mjestu pogibije hrvatskim policajcima, pristupiti obnovi kapelice i zvonika. Osim tog, planira se postaviti informativni pano na kojem bi posjetitelji mogli pročitati i vidjeti u nekoliko fotografija što se na tom mjestu dogodilo tih ratnih dana.
Na samom kraju trosatnog predavanja učenik Srednje škole Otočac Dario Eror zahvalio se predavačima prigodnim riječima i istaknuo duboku zahvalnost koju svi trebamo osjećati prema hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su dali ono najvrednije, svoj život, da bi nama omogućili da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

A.M.

Nastavak ispod oglasa