Donacija Vlade Japana za razminiravanje

0

MEDAK – Vlada Japana je donacijom  vrijednom 210 tisuća eura   omogućila razminiranje 171 tisuću  m2  površina na području Grada Gospića. Na poljoprivrednim i šumskim površinama sjeverno od mjesta Medak ekipe tvrtke «Hardox» iz Slavonskog Broda pronašle su tijekom 28 dana rada ukupno 23 protu pješačke mine. Ovim je povodom u mjestu Medak održana svečana primopredaja  razminiranih površina na kojoj su sudjelovali veleposlanik Japana Yoshio Tamura, predsjednica zaklade «Hrvatska bez mina» Đurđa Adlešić, župan Ličko-senjski Milan Jurković, zamjenici gradonačelnika Gospića Marta Grgurić, Ivan Biljan i Đorđe Gvozdić te ekipa Hrvatskog centra za razminiranje na čelu s ravnateljem Zdravkom Modrušanom. Govoreći o opasnosti od minskih polja ravnatelj HCR-a je naglasio kako su Lika i Gospić po miniranim površinama još uvijek među  najzagađenijim dijelovima RH, pri čemu se procjenjuje da se u županiji pod minama nalazi oko 150  km2, a u okolici Grada Gospića mine se rasprostiru na oko 50 km2.  U ime Grada Gospića na donaciji japanske vlade zahvalio se zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan, dok je Đurđa Adlešić naglasila kako je Vlada Japana  do sada sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama diljem Hrvatske.  Župan Milan Jurković osvrnuo se na proteklu akciju razminiranja, kao i na brojne aktivnosti koje je veleposlanik Tamura u ime Japana revno podupirao.

– Veleposlanik Japana ovdje boravi kao naš prijatelj. Zahvaljujući donacijama Japana na području naše županije već se učinilo mnogo toga. Gospodin Tamura ove je godine već četvrti put u našoj županiji, a svaki put kad nas je posjetio povod su bile donacije i njihova realizacija.  Mi smo svjesni da je proces razminiranja težak i skup posao i nije ga moguće realizirati  u svega godinu dana. Stoga nam je važno kada se od mina očisti doslovno svaki četvorni metar. Na ovaj način povećavamo sigurnost naših građana i omogućavamo im da se ponovno bave poljoprivredom, a s time se ubrzava  i povratak stanovništva, istaknuo je župan Jurković. Veleposlanik Y. Tamura  je  naglasio važnost povratka stanovništva i stvaranja uvjeta za egzistenciju.

– Ova je županija dijelom  još uvijek  pod minama. Zato sam ponosan što u ime Vlade Japana mogu sudjelovati u ovakvim aktivnostima. Zemljište  sjeverno od naselja Medak sada je opet spremno za obradu, ljudi će moći koristiti svoju šumu i nastaviti živjeti od zemlje, rekao je  veleposlanik Tamura koji je potom zajedno s domaćinima otkrio ploču na  zgradi Mjesnog odbora na kojoj je istaknut tekst zahvale Grada Gospića prema Vladi Japana zbog donacije upućenoj ovom projektu.

M. S.