Donatorska večera za „Hrvatsku bez mina“

0

U Umagu je održana donatorska večera „Hrvatska bez mina“ u organizaciji Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske i 23. ATP Vegeta Croatia Opena. Na večeri je prisustvovalo izaslanstvo Grada Gospića na čelu s gradonačelnikom g. Milanom Kolićem. Donatorska večera održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, koji je i sam bio gost večere.
Tako su ovim putem prikupljena sredstva koja će biti uložena u projekt razminiranja minski sumnjivog područja oko rodne kuće jednog od najvećih znanstvenika i izumitelja 20.stoljeća, Nikole Tesle u Smiljanu. Minski sumnjivo područje obuhvaća prostor od 15.260 m2, a važnost ovog projekta je nemjerljiva imajući na umu kako je samo prošle godine rodnu kuću Nikole Tesle i Memorijalni centar obišlo više od 25 000 posjetitelja.
Gradonačelnik je zahvalio predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću i gđi. Đurđi Adlešić, upraviteljici zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske-„Hrvatska bez mina“ na sveukupnoj pomoći i potpori. Posebnu zahvalu uputio je donatorima na doniranim sredstvima. Važno je napomenuti da su sredstva donirale velike hrvatske kompanije Podravka, Zagrebačka banka, Allianz, INA i Franck. Tako je ovom večerom prikupljeno 200.000 kuna koja su sredstvima Međunarodne fondacije za razminiranje ITF udvostručena, pa će na račun biti ukupno uplaćeno 400.000 kuna.
Time će područje oko rodne kuće Nikole Tesle i Memorijalnog centra u Smiljanu od ljeta sljedeće godine kada razminiranje bude završeno biti sigurno područje i turisti više neće morati gledati ploče upozorenja, niti će biti u opasnosti od mina.

M.N./Lo