“Županija koja je pisala najsjajnije stranice hrvatske povijesti!“

0

Svečana sjednica Županijske skupštine održana u Kinu „Korzo“ u Gospiću okupila je mnoštvo gostiju i uzvanika, članove Skupštine, kao i predstavnike gradova i  općina. Govoreći o Ličko-senjskoj županiji kao jedinici lokalne samouprave, predsjednik Skupštine dr. Darko Milinović nabrojao je mnoštvo ustanova i  institucija koju djelovale  na ovim prostorima, ali ih je prošla Vlada ukinula ili preselila.

-Bile su to političke odluke koje nas ipak nisu uništile. Ponovno smo se pokazali jakima i složnima, upravo kao i u  najtežim trenucima naše novine povijesti. Ovim okupljanjem danas  pokazujemo svoje zajedništvo i ne želimo bilo kakve podjele po bilo kojoj osnovi. Nevažna je boja političkog dresa, važna je borba za boljitak svih građana. Ova Županija je  dio slavne hrvatske povijesti. Županija koju su neki htjeli ukinuti, ali sam uvjeren da smo rezultatima pokazali kako se na nas mora računati. Pisali smo najsvjetlije stranice Domovinskog rata i preskupo smo platili slobodu. Zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmana dosanjali smo san o suverenoj i slobodnoj Hrvatskoj. Ta je ideja ovdje pala na plodno tlo, zahvaljujući našem domoljublju i idejama koje je promicao dr. Ante Starčević. Ovdje posebno pozdravljam dr. Milu Bogovića, biskupa u miru koji je uz dr. Franju Tuđmana počasni građanin ove županije. Zajedno smo se radovali zbog naših uspjeha, zajedno smo tugovali kada se stvari nisu odvijale onako kako smo ponekad priželjkivali. Novom biskupu dr. Zdenku Križiću želim iskazati počast i našu podršku da će u svima nama naći iskrenog partnera na svojem pastirskom putu. Naš Nikica Valentić nalazi se u plejadu velikana koji su se borili za Hrvatsku,  kao premijer u vrijeme kada je to bilo najteže, zaključio je predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović koji je istaknuo i najnovija nastojanja dijela hrvatskih političara da se na bilo koje načine minoriziraju hrvatski branitelji i nacionalni ponos. Na ove se riječi nadovezao se župan Milan Kolić rekavši kako je Ličko-senjska županija prostor sa sve intenzivnijim ulaganjima u brojne projekte.

-Naša županija već niz godina itekako opravdana razlog svoga postojanja. Pa čak i danas dok su još uvijek na snazi mnoga neshvatljiva porezna i zakonska rješenja prošle Vlade. Stajališta smo da ova županija mora ostati jedinica regionalne samouprave, a svi oni koji zagovaraju ukidanje županija za takvo što nemaju niti jedan argument. Naprotiv, županije su bile i  ostat će  temelj lokalnog i regionalnog razvoja. Već smo realizirali svu projektnu dokumentaciju za  razvoj poduzetničkog centra koji će se financirati iz fondova EU u vrijednosti od 23 milijuna kuna. Održavamo kontinuitet u održavanju prometne infrastrukture. Uskoro nastavljamo s izgradnjom lučke infrastrukture u Stinici. Kroz Prostorni plan županije i svih jedinica lokalne samouprave stvorili smo preduvjete za realizaciju brojnih projekata   investicija, kao što su  ulaganja u  marine, turistička naselja, korištenja obnovljivih izvora energije, izgradnju nove infrastrukture itd. Zato sam uvjeren da će se kroz mnoge investicije otvoriti nova radna mjesta i nastaviti pozitivan trend rasta ekonomskih pokazatelja na ovim prostorima, rekao je župan Kolić. Potporu i čestitke Županiji dao je u ime gradova i  općina gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, uvjeren kako dodatno pospješiti ukupno ekonomsku sliku ovog dijela Hrvatske. Govoreći kao  osobni izaslanik prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, ministar Oleg Butković ne samo da je podržao sadašnji županijski  ustroj, nego i najavio nova ulaganja u smislu izgradnje auto-ceste Križišće-Žuta Lokva koja će osim zapošljavanja označiti i kvalitetniju povezanost Rijeke i Like. Mate Granić je kao savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ponovio nastojanja državnog vrha da se ne dira ustroj županija jer je taj model zastupao dr. Franjo Tuđman. Tijekom današnje svečane sjednice za počasnog građanina Ličko-senjske županije proglašen je Nikica Valentić, ratni premijer RH, dok su Županijska priznanja dobili: OŠ „Anž Frankopan“ Kosinj, DVD Brinje, OPG Alenke Čačić, Trgovačko društvo“Adria“ d.o.o. Senj, Ženska klapa „Senjkinje“, Senjska liga za borbu protiv raka i Strukovna škola Gospić.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupio je Gradski zbor „Vila Velebita“  iz Gospića i Ženska klapa „Senjkinje“.

M. S./Foto:N.M.