Dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava u Gospiću

0

Građani s područja Lovinca i Gospića jučer su odlučili dragovoljno predati minsko-eksplozivna sredstva policiji, čime su pridonijeli sigurnosti svoje zajednice. Osoba iz Lovinca predala je četiri ručne bombe, 483 komada raznog streljiva i tri spremnika za automatsku pušku, dok je osoba iz Gospića predala pet ručnih bombi. Sve predane predmete preuzeo je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu i pohranio ih u skladište do njihovog uništenja.

Prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja prolazi bez sankcija. Ipak, policija upozorava građane da sami ne donose oružje u policijske postaje kako ne bi došlo do neželjenog aktiviranja i ozljeđivanja. Umjesto toga, građani trebaju prijaviti želju za predajom na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji, nakon čega će stručni policijski službenici preuzeti oružje.

Policija se zahvaljuje svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje. Pozivaju se i drugi građani da slijede njihov primjer kako bi svi zajedno osigurali sigurniju budućnost.

„Manje oružja, manje tragedija“ je preventivna kampanja koja se provodi od 2007. godine, s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava. Modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“. Kroz niz preventivnih alata, projekt potiče svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.

L.O.