Edukacija učenika o minsko-eksplozivnim sredstvima u osnovnim školama na području Županije Ličko-senjske

1

Zbog izražene problematike vezane za stradavanje i pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava koja su i dalje posljedica ratnih djelovanja i okupacije od paravojnih formacija tijekom Domovinskog rata, na području Županije Ličko-senjske, ova  Policijska uprava i ove godine provodi edukaciju djece.

Cilj edukacije je sprječavanje stradavanja svih osoba, a ponajviše djece, te upoznavanje učenika s opasnostima koje prijete prilikom pronalaska ili fizičkog kontakta s nepoznatim predmetima. Edukaciju učenika nižih razreda osnovnih škola provesti će policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske. Na njoj će se učenicieducirati na temu opasnosti prilikom susreta ili kontakta s minsko-eksplozivnim sredstvima vojnog porijekla ili drugim nepoznatim predmetima koji mogu biti postavljeni u obliku mina iznenađenja.

Do sada je održana edukacija u osnovnim školama na području Bilaja Lovinca, Ličkog Osika, Perušića, Rudinke, Gornjeg Kosinja, Gospića, Ličkog Lešća, Sinca, Vrhovina, Brinja, Senja, Donjeg Lapca kojima je prisustvovalo 359 učenika, a tijekom ovog mjeseca edukacija će se održati i u drugim osnovnim školama. Tijekom edukacije djeci se pokazuju školska minsko-eksplozivna sredstva, video kazete vezane uz sadržaj edukacije, kao i ostali propagandni materijal.

MUP