Eko proizvodi iz Mušaluka

0

Kontaktirajući LAG Lika i tražeći obrte i OPG-e koji su po mnogo čemu drukčiji od drugih sugerirano nam je da obavezno obiđemo Obrt „Smočnica“ iz Mušaluka. Vodi ga diplomirana ekonomistica Nikolina Perša koja se prije godine dana vratila doma iz Splita. Od tada vodi obrt za kojega već znaju mnogi.

-Najpoznatiji smo po granolama, energetskim pločicama i medu. Na Ljubovu se trenutno nalazi velika kolonija pčelinjih zajednica, a ukupno imam oko 90 košnica. Pravim nekoliko varijanta granola, a svima su temelj ekološki sastojci: zob, orasi, lješnjaci, med, neke vrste domaćeg voća, kokos i čokolada. U pripremi su varijante granola s komadićima suhih šljiva i čipsa od jabuka.
Energetske pločice su hit za sebe, a vezivo im je med. Proizvodim dvije varijante pločica. Kao i inače u životu dobar proizvod lako je plasirati pa moje proizvode prodaju eko-trgovine u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Šibeniku. Puno toga šaljem i poštom, a nešto prodam i na kućnom pragu. Plasman moje proizvodnje najmanji mi je problem, govori nam ova mlada ekonomistica.

Ovih dana krenule su jake magle i povremena kiša, znakovi po kojima pčelari znaju da je vrijeme pripremiti pčele za zimovanje. Tako će Obrt „Smočnica“ svoje pčele dovesti doma i osigurati im mirno i udobno zimovanje.

L. O.