Europski dan darivanja organa

Europski dan darivanja organa, koji se obilježava na današnji dan, prigoda je da se ljude podsjeti na plemenitu gestu koju obitelji čine kada se u najtežim trenucima odlučuju darovati organe svojih najmilijih da bi nekomu spasili život.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, povećanju broja darivatelja te članstvu u Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji za razmjenu organa, hrvatska transplantacijska medicine ove je godine doživjela svoj vrhunac zbog rekordnog povećanja broja realiziranih darivatelja organa od čak 62 posto.

Nastavak ispod oglasa

Hrvatska je do 1. listopada dosegnula rekordnih 95 darivatelja organa, a broj transplantacija porastao je za gotovo 39 posto. Transplantirano je 376 organa, od čega su 264 primili hrvatski primatelji, dok je ostalih 112 organa otišlo u međunarodnu razmjenu putem Eurotransplanta. Zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (26) i jetre (76), a liste čekanja smanjene su za gotovo 13 posto.

Liste čekanja na organe u Europi dulje su nego ikad jer na organe čeka 50.000 ljudi. Svaki dan 12 osoba u Europi umre zbog nedostatka organa. U povodu Europskog dana doniranja organa, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi organizira stručni simpozij o postignućima transplantacijskog programa u Hrvatskoj i strategiji povećanja broja donora, budući da je istraživanje pokazalo da 68 posto građana nema izgrađeno stajalište o tom pitanju.

Središnja manifestacija održava se od 12.00 do 17.00 sati na Bundeku. Zabavno-sportski program završit će koncertom estradnih zvijezda pod nazivom “Svoje srce poklanjam vama”. U zabavnom dijelu programa nastupit će Lana Jurčević, grupe Zadruga i KinoKlub.

D.News.