Evo kakvo nas vrijeme očekuje početkom tjedna: Izdano niz upozorenja, bit će grmljavinskih nevremena

0

Upozorenje na grmljavinsko nevrijeme izdano je za područje osječke, zagrebačke, karlovačke, gospićke, kninske i riječke regije.

Nakon vrućeg i sparnog dana, navečer i u noći na ponedjeljak moguća je kiša, ali i poneki pljusak s grmljavinom na sjevernom Jadranu te u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Uz to, navečer će jugo na Jadranu jačati. Početak novoga tjedna donosi djelomice sunčano te nestabilno vrijeme. Kako navodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u vremenskoj prognozi, u ponedjeljak će lokalno biti kiše i pljuskova s grmljavinom, na sjevernom Jadranu te na zapadu unutrašnjosti moguće i jače izraženih. Najviše sunčanog vremena bit će u Dalmaciji, prenosi Večernji list.

Vjetar će biti umjeren jugozapadni, poslijepodne u unutrašnjosti u okretanju na sjeverni i sjeverozapadni, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža temperatura zraka bit će od 16 do 21, na Jadranu između 20 i 24, a najviša uglavnom od 25 do 30 °C.

“Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, ističe DHMZ. Osim toga, zbog vjetra je izdano upozorenje za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te Dalmaciju.

“Na kopnu idućih dana promjenjivo i nestabilno, osobito u ponedjeljak i utorak kad može biti i jačih pljuskova s grmljavinom. Pritom od utorka danju manje toplo jer će umjeren jugozapadni vjetar okrenuti prolazno umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni. Na Jadranu također promjenjivo, s pljuskovima osobito čestim i jakim na sjevernom dijelu. Na jugu bitno više suhog i sunčanog vremena, povremeno uz umjereno do jako jugo. Na oblačnijem sjevernom dijelu izmjenjivat će se jugo, jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u srijedu ujutro prolazno i umjerena bura, pri čemu će dani biti manje topli”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

L.O.