FA „ dr. Ante Starčević“ u Vrbovcu

0

Turističko kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ ove se je godine po 31. put održala u Vrbovcu od 26. do 28. kolovoza 2011. godine. Svečano je otvorena u petak, 26. rujna 2011. godine. Na otvaranju su se okupili brojni gosti: predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar kulture Jasen Mesić, ministar uprave Davorim Mlakar, ministar turizma Damir Bajs, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, brojni saborski zastupnici, državni tajnici, gradonačelnici, župani, općinski načelnici i drugi gosti. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je prije nego što je manifestaciju proglasila otvorenom u prvom redu zahvalila vrijednim ženama koje pripremaju jela. Rekla kako se raduje što je treći puta u Vrbovcu na otvaranju ove manifestacije, a ove godine je posebno radosna jer će za dvije godine manifestacija biti otvorena nakon što Hrvatska postane 28. članice Europske unije u koju ćemo unijeti mnogo toga što je hrvatsko bogatstvo i čime se možemo ponositi.

Turizam se u Vrbovcu počeo intenzivnije razvijati pojavom manifestacije “Kaj su jeli naši stari”, prije dvadesetak godina, kao i pojavom inozemnih lovaca, koje je tada privuklo obilje visoke i niske divljači. „Kaj su jeli naši stari” jedinstvena je turističko-kulinarska priredba i degustacijsko-prodajna izložba koja privlači sve više posjetitelja, a održava se svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu. To je atraktivna smotra kulinarskih umijeća ljudi ovoga kraja i svakako jedna od najznačajnijih manifestacija. Starinska narodna jela dio su narodnog identiteta, a manifestacija omogućuje da se ta tradicija održi i da stara jela i recepti dobiju nove poklonike.

Ove godine je u sklopu ove manifestacije drugog dana održavanja gostovao i FA „dr. Ante Starčević“ sa svojim članovima. Na nastupu su izveli bećarac, kosinjski okolo, kosinjski drmeš, kukunješće, mišnjaču i ličko kolo. Publika je nastup gospićkog ansambla nagradila oduševljenim pljeskom, a u publici su se mogli naći i Ličani prema svjedočenju jednog sudionika. Kad su tamošnji Ličani čuli ličke pjesme, neki od njih pustili su i koju suzu sjećajući se svoga rodnog kraja.Na manifestaciji su nastupili i KUD-ovi iz drugih dijelova Hrvatske.

 

                                                                          NjaM