VIDEO Senzacionalni pronalazak na Plitvičkim jezerima: nakon 71 godine ponovno zabilježen suri orao

0

Nakon 71 godine odsutnosti, u Nacionalnom parku Plitvička jezera ponovno je zabilježen suri orao, jedna od najimpresivnijih ptica grabljivica. Ovaj primjerak zabilježen je kamerom 27. ožujka 2024. godine, na području parka koje je dostupno samo stručnjacima i istraživačkim timovima. Posljednji put kada je ova vrsta viđena u parku bilo je 1. kolovoza 1953. godine. Zahvaljujući timskom radu i predanosti stručnjaka i zaštitara parka, ova rijetka ptica ponovno je zabilježena. Bilo bi zanimljivo saznati je li primijećeni orao došao iz gnijezdilišta na Ličkoj Plješivici ili negdje bliže parku. Ova vrsta izbjegava ljude i obično je nalazimo samo u udaljenim i teško dostupnim planinskim područjima.

Suri orao ima raspon krila veći od 2 metra, jedan je od najbržih letača i vrhunski je grabežljivac. U Hrvatskoj je rijetka i strogo zaštićena vrsta koja je kritično ugrožena, s prisutnošću između 20 i 25 parova, što čini svako opažanje dragocjenim.

Ove godine, udruga BIOM pokrenula je projekt prebrojavanja surih orlova u Hrvatskoj. Suri orao je sve više ugrožen zbog gubitka staništa, smetnji, lova, trovanja, elektrokucije i postavljanja vjetroelektrana u blizini njegovih gnijezdilišta.

L.O.