GORA kao skup komparativnih prednosti

0

Grad Gospić je kao organizator manifestacije GORA (Gospićki održivi razvoj) priredio konferenciju za novinare kako bi javnost bila upoznata s događanjima koja će se održavati u Gospiću, 27. i 28. svibnja. Kako je u  uvodu rekao gradonačelnika Grada Gospića Petar Krmpotić, cilj projekta je ukazivanje na važnost planiranja i upravljanja gospodarskim i društvenim razvojem na konceptu održivosti prirodnih i neobnovljivih resursa.

-Namjera nam je u ova dva dana, koliko traje manifestacija, potaknuti što veći broj građana i različitih društvenih skupina na veću odgovornost prema okolišu koji nas okružuje i u kojem živimo, jačati svijest o potrebi zaštite prirodnih vrijednosti za korist budućih naraštaja, te jačati partnerstvo i zajedničko djelovanje za istu svrhu. Grad Gospić u ovom smislu djeluje već godinama, ali ovo je po prvi puta da organiziramo  ovu manifestaciju. Partneri su nam Hrvatska obrtnička komora Ličko-senjske županije, čiji je predsjednik g. Marko Sokolić s nama, kao i Institut „dr. Ivo Pilar“ kojega danas predstavlja dr. sc. Anita Bušljeta Tonković iz Područnog centra Gospić. S nama će 27. i 28. svibnja biti i mnogi gospodarstvenici s područja općina Lovinac, Perušić i Karlobag. Krajnji cilj nam je pronaći modus suživota čovjeka i prirode, jer je očuvanje okoliša trajna tadaća svakoga od nas, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Govoreći u ime obrtnika predsjednik HOK-a ličko-senjske županije Marko Sokolić istaknuo je punu potporu ovakvim projektima koji za krajnji cilj imaju promociju autohtonih ličkih proizvoda.

-Ovo je jedna odlična ideja koju treba podržati. Tijekom dva dana trajanja, GORA je ostaviti dobre rezultate. Drago mi je što će u ovoj manifestaciji značajno mjesto zauzeti i gospićki obrtnici. Da pokažu što znaju i s čine raspolažu, pri čemu je naglasak na autohtonost i ekološki aspekt. Bit će s nama i vlasnici OPG-a i svi oni kojima je ekologija put za zdrave proizvode i bez štetnih učinaka na prirodu, rekao je Marko Sokolić. Budući se GORA održava uz veliku potporu struke, danas se u Zagrebu održava i posebna prezentacija ovoga projekta u Institutu „dr. Ivo Pilar“. Dr. sc. Anita Bušljeta Tonković iz Područnog centra ove ustanove u Gospiću naglasila je kako će se tijekom manifestacije „GORA“ u Gospiću održati čitav niz edukativnih, stručnih radionica pod nazivom „Annales Pilar 2016“.

Cijela ideja-vodilja projekta „GORA“ trebala bi na jednome mjestu okupiti sve ono što je kroz proteklo vrijeme predstavljalo  nedostatak ličkog podneblja. Iznimno  vrijedni prirodni resursi, autohtoni proizvodi koje odlikuje originalnost i kvaliteta, već sada privlače pažnju i predstavljaju okosnicu u planiranju budućeg razvoja.

M.S.