„GORA“ kao skup prokušanih eko-recepata

Manifestacija Gospićki održivi razvoj („GORA“) organizirana je u partnerstvu Grada Gospića,  Instituta „dr. Ivo Pilar, Županijske obrtničke komore, a uz potporu brojnih ustanova, institucija  i OPG-a. Na Trgu Stjepana Radića mogli su se vidjeti mnogi autohtoni proizvodi, ponude turističkih ustanova i poduzetnika. Sve je to imalo ovoga puta naglasak na ekološkom  pristupu priče o  razvoju ovoga dijela Hrvatske. Osim delicija i uporabnih predmeta načinjenih od prirodnih sastojaka i na tradicijski način, posjetitelji su mogli vidjeti elektro-automobile i  bicikle, solarne panele i kontaktirati s proizvođačima peleta, sve više korištenom izvoru topline. Prvu „GORA“-u otvorio je gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić.

-Ova je manifestacija posvećena održivom razvoju i ekološkoj filozofiji života i ponašanja zajednice, što polazi od svako od nas ponaosob. Ovdje se naglašava važnost prirode i okoliša i njihovog značenja za održivost života u svim njegovim pojavama i oblicima. Stoga nam je zajednički cilj tijekom ova dva dana trajanja manifestacije da kroz radionice, izloške i prezentacije doprinesemo boljem informiranju javnosti o značaju energetske učinkovitosti i zaštite prirode kroz ukupni  održivi razvoj, rekao je u  uvodnom dijelu gradonačelnik Krmpotić koji je potom uručio zahvalnice predstavnicima partnera, predsjedniku Županijske obrtničke komore Marku Sokoliću i ravnatelju Instituta „Ivo Pilar“  prof. dr. sc. Vladi Šakiću.

Nastavak ispod oglasa

U Gospićkom odjelu Instituta „dr. Ivo Pilar“ održan je u dopodnevnim satima serijal stručnih predavanja u sklopu znanstveno stručnog skupa „Annales Pilar“. Znanost  je progovorila o temama poput  (Ne) razvoj nekada i sada,

Ruralna područja i održivost – problemi i perspektive, Postavljanje staze za održivu budućnost, Odnos urbanog i ruralnog u kontekstu održivosti, (Samo)održivost lokalnih zajednica i alternativni ekonomski oblici i  Održivi razvoj kroz „svijet života“: Održivo korištenje prirodnih resursa i tradicijska znanja u suvremenom kontekstu. Uz sudjelovanje još većeg broja izlagača „GORA“ će se održati i  sutra, 28. svibnja.

M.S.