Gospić – Obnova fasada u centru Grada

2

Bez obzira na ljetno vrijeme i visoke temperatute, te korištenje godišnjih odmora grad Gospić ne miruje. Ovih dana u centru Grada postavljena je skela na jednoj poslovnoj zgradi i uskoro je za očekivati i obnovu pročelja, odnosno uređenje cijele zgrade.

Svakako da je to primjer i drugim i privatnim i poslovnim zgradama u gradu Gospiću da moraju pristupiti uređenju fasada zgrada.

Kako smo mogli čuti od gotovo svih naših sugovornika, zgrada je privatno vlasništvo (jedne ili više osoba) i vlasnici, osim prava, imaju i obvezu brinuti o stanju svoje zgrade. Ne mogu li to učiniti – ne mogu biti ni vlasnici tog stana, odnosno trebali bi pronaći smještaj o kojem mogu brinuti i održavati ga. Kako pojašnjavaju naši sugovornici, onaj tko nema novca za održavanje vozila marke Mercedes, onda ga ni ne kupuje, već nabavi manji automobil…

“Građevinska inspekcija također nosi svoj dio odgovornosti. Ona je nadležna za sve objekte koji su izgrađeni, imaju uporabnu dozvolu, a ne ispunjavaju propisane uvjete. Kao što su po zakonu nadležni da postupaju u slučaju bespravne gradnje, a vidimo kako su po tom pitanju ažurni, tako su i u ovim slučajevima dužni reagirati. Ono što mi možemo napraviti kao Grad, i što radimo, jest da komunalna služba intervenira prema upravitelju svaki put kada uoči problem te da onda upravitelj pokuša utjecati prema suvlasnicima. Na žalost, mnogi zaboravljaju ono što sam već ponovio nekoliko puta – vlasništvo nosi i prava, a ne samo obveze”, ustvrdio je naš sugovornik.

( b )