Gospić – Proslava Dana posvećenog života

0

Svečanom večernjom sv. misom u dupkom ispunjenoj gospićkoj katedrali na blagdan Svijećnice, 2. veljače, proslavljen je Dan posvećenog života. Redovnice koje danas djeluju u Gospićko-senjskoj biskupiji – sestre Družbe Presvetoga Srca Isusova i milosrdnice Sv. Vinka Paulskog – ter predstavnici redovničkih zajednica koje djeluju u Gospićkom dekanatu – franjevci opservanti i kapucini – slavlje su započeli u 17,30 sati moljenjem Večernje iz Časoslova zajedno s gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem, svećenicima i vjernicima. Potom je, nakon obreda blagoslova svijeća, održan svečani ophod s upaljenim svijećama oko trga ispred katedrale. U euharistijskom slavlju pod vodstvom biskupa koncelebrirali su mons. Mile Čančar, gospićki župnik i dekan, vlč. Marinko Miličević, kancelar, don Anđelko Kaćunko, župni vikar, fra Stjepan Bergovec, župnik u Karlobagu, fra Nediljko Knezović, župnik na Udbini, i đakon Dino Rupčić.

Govoreći o karizmi i poslanju redovnika i redovnica, prispodobivši ih Šimunu i proročici Ani koji su dočekali Isus kod prikazanja u Hramu, biskup Bogović je, podsjetivši najprije na značenje blagdana Svijećnice, istaknuo da se redovnici i redovnice odriču svake zemaljske karijere i među nama su svjedoci onoga višeg svijeta prema kojem putujemo, a koji je svojom zahvalnom pjesmom uzveličao starac Šimun. “Oni su poput prsta ispruženog prema gore, da se ljudi ne izgube upirući svoje oči samo u ono što je zemaljsko”, naglasio je mons. Bogović. Posvijestivši potom vjernicima važnost i nužnost veće zajedničke skrbi za duhovna zvanja, pri čemu je ovaj dan također svima poticaj na ispit savjesti o vlastitom doprinosu tome, biskup je istaknuo kako je ta tema usko vezana sa životom obitelji. Naime, “ako roditelji ne žive evanđeoske vrijednosti, mladić i djevojka teško će moći odabrati duhovni poziv, jer upravo u obitelji mladi stječu prva iskustva evanđeoskih vrijednosti, ljubavi koja se daruje Bogu i drugima”, rekao je biskup, naglasivši da nam je na tome polju svima mnogo raditi, pa su naši biskupi baš zato zamolili i Svetog Oca da dođe u Hrvatsku upravo na Nacionalni dan hrvatskih obitelji. Zatim je mons. Bogović iznio prikaz stanja redovnika i redovnica u biskupiji, brojčano i po djelatnostima, ter im je uz čestitku Dana posvećenog života zahvalio za duhovni doprinos evangelizaciji u biskupiji. Obećavši zajedničku molitvu za njihovu ustrajnost u zvanju, preporučio im da svojim životom budu jasni pokazatelj onoga prema čemu je svoje poglede usmjerio Starac Šimun, koji je Isusa nazvao “svjetlom na prosvjetljenje naroda”.

Poslije homilije sestre su pred cijelom zajednicom obnovile svoje redovničke zavjete, potom su sudjelovale u molitvi vjernika, u kojoj se posebno molilo za redovnike i redovnice ter nova duhovna zvanja. U svečanom prinosu darova, uz kruh i vino, sestre su donijele također svijeću, kao simbol redovničke posvete; knjigu “Sestra Žarka Ivasić – mučenica svoga zvanja” – životopis sestre milosrdnice, krsnim imenom Julijana, koja je streljana u Gospiću 16. svibnja 1946. i počiva na gospićkom groblju, a za nju je pokrenut postupak za proglašenje blaženom; životopis Josipa fra Ante Tomičića, iz Ričica, koji je kao časni brat svetački umro 1997. u kapucinskom samostanu u Rijeci; i životopis Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice redovničke zajednice posvećene Presvetom Srcu Isusovu čije bi se sestre brinule za odgoj i izobrazbu siromašne djece i ženske mladeži ter za njihovu vjersku pouku. Pjevanje na ovome slavlju animirao je katedralni zbor pod ravnanjem s. Velimire Marinović

Don. Blog