Gospić – Tisuće svijeća za žrtve Vukovara

GOSPIĆ – Tisuće građana Gospića poklonilo se žrtvama Vukovara. Zapaljene svijeće i molitve obilježile su 19. obljetnicu pada hrvatskog grada-heroja koji je nakon tromjesečne opsade postao gomila ruševina. Bio je to rezultat nesmiljenog razaranja višestruko jačeg agresora koji nije imao milosti za bilo koga. Na Ovčari su živote završili svi ranjenici smješteni u Vukovarskoj bolnici. Niti do danas nisu pronađen posmrtni ostaci najmanje 300 civila, a ukupni broj žrtava Vukovara veći je od   3 700 branitelja, žena, staraca i djece.

U katedrali Navještenja blažene djevice Marije svetu misu za žrtve Vukovara, Škabrnje, Gospića i Široke Kule predvodio je biskup Gospićko-senjski dr. Mile Bogović, uz koncelebraciju mons. Mile Čančara, don Anđelka Kaćunka i vlč. Luke Blaževića. Govoreći o bezumnom zločinu srpskog agresora biskup je pozvao na oprost, rekavši pri tome kako nemamo pravo na  zaborav jer svaka nedužna žrtva zaslužuje štovanje i mjesto u našim sjećanjima. Izaslanstvo Grada Gospića predvodio je gradonačelnik Milan Kolić, u pratnji svojih najbližih suradnika. Na sv. misi sudjelovali su i predstavnici Ličko-senjske županije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Katedrala je i ovoga puta bila pretijesna da bi primila sve građane koji su se molili za duše i spokoj  žrtava agresije.

Nastavak ispod oglasa

Nakon mise Grad Gospić je  dijelio svijeće okupljenom mnoštvu građana koji su ih uz molitve zapalili u središtu grada.  Na prostoru kod kipa Marte vodarice svijeće su zapaljene u obliku vukovarske golubice, simbola toga grada, kao i u obliku križa, obilježja kršćanske vjere. Svijeće su potom zapaljene i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim  braniteljima i civilnim žrtvama rata, te uz cijelu ulicu dr. Franje Tuđmana.

M. S.