Gospićki čvor

    GOSPIĆ – Informacija po kojoj je navodno smijenjen  aktualni dekan Veleučilišta „Nikola Tesla“ mr. sc. Branislav Šutić ovih je dana jedna od glavnih kuloarskih tema.  S obzirom da je Šutić utemeljitelj i dugogodišnji prvi čovjek veleučilišta provjerili smo ovu informaciju.

Mr. sc. Šutić nije bio previše raspoložen za razgovor na ovu temu, ističući kako će zadnju riječ dati zakon. Šutić je smijenjen Odlukom Upravnog vijeća Veleučilišta od 2. studenoga 2012. Osim što je smijenjen s mjesta dekana ista odluka Šutića sasvim udaljava iz te ustanove. Odluku je potpisao predsjednik Upravnog vijeća Nikola Maras. Unatoč ovoj odluci B. Šutića smo zatekli u dekanovom uredu.

Nastavak ispod oglasa

– Ova odluka nije zasnovana na zakonima o visokom školstvu RH. Prekršen je  Članak 68. Zakona  o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju gdje između ostaloga stoji:“Dekana veleučilišta ili visoke škole bira i razrješava stručno vijeće s mandatom…“ Oni koji su donijeli ovakvu odluku za to trebaju i odgovarati. Na tragu smo ulaska u EU, a neki svjesno krše zakone o visokom školstvu. Mislim da s time ne doprinose napretku Hrvatske i vladavini zakona. Želim poručiti javnosti da Veleučilište ne smije biti poligon za političke utakmice, kazao je Šutić koji svoju smjenu pojašnjava političkim progonom SDP-a.

– Osjećam se povrijeđeno, i ja  stručno vijeće Veleučilišta. Ja sam se pismom obratio ministru Jovanoviću i upoznao ga s detaljima ove sramne odluke, ali i dosezima koje ova ustanova ima u obrazovanju gotovo 1 400 studenata iz cijele RH. Držim da će institucije na razini države donijeti ispravne odluke i ukazati našem Upravnom vijeću kako se ne smije raditi. Neka  ovo bude pouka i drugima koji političkim smjenama krše zakone i obezvrjeđuju ljude, rekao je novinarima mr. sc. Šutić koji ističe kako je sporna sjednica Upravnog vijeća zapravo bilo komuniciranje članova putem e-maila.

Tražeći izjavu druge strane ove priče za izjavu smo zamolili predsjednika Upravnog vijeća Veleučilišta „Nikola Tesla“ Nikolu Marasa koji je kazao kako je postupak u tijeku, te kako će mediji pravovremeno biti obaviješteni.

Prilozi:

Odluka Upravnog vijeća

L. O.