Gospićki harmonikaši na okupu

    GOSPIĆ – Novovjeku i sasvim pogrešnu teoriju po kojoj je harmonika sinonim glazbenog smeća kreiranog za potrebe turbo-folka najlakše je utvrditi na Internetu. Ovaj instrument i danas sviraju svjetski majstori, promičući djela starih i novih znalaca komponiranja. I dok popularnost harmonike zbog spomenute rudimentalne narodnjačke glazbe niti danas nije upitna, sve su rjeđi orkestri koji njeguju repertoar stvoren za taj instrument. Lička metropola se i u ovom smislu pokazala ponešto žilavijom od većine manjih hrvatskih gradova . Predsjednik Udruge „Gospićki glazbeni centar“ je poznati glazbenik i pedagog Zvonimir Kos koji tvrdi da je harmonikaški orkestar koji on vodi jedini koji je opstao na potezu od Labina do krajnjeg hrvatskog juga!
– Okupilo se nas 20 koji volimo harmoniku i nastojimo taj predivni instrument koristiti na način da sviramo isključivo kvalitetnu glazbu. U tijeku su pripreme za Božićni koncert koji će se održati 27. prosinca, na Svetog Stjepana, u dvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) u Gospiću. U goste će nam doći Riječki tamburaški orkestar i ženska klapa „Bakar“. Uvjeren sam da ćemo u ovom sastavu i uz raznolike glazbene izričaje publici pružiti kvalitetan koncert za pamćenje. Harmonika je poseban instrument i naša udruga okuplja mlade koji joj se žele intenzivnije posvetiti, rekao nam je Zvonimir. Kao jedan od problema ističe činjenicu da se za kvalitetniju harmoniku treba izdvojiti od dvadesetak do čak sedamdeset tisuća kuna.
– Dok god Kinezi ne usavrše proizvodnju harmonika Talijani će nas financijski ugnjetavati sa kvalitetnim, ali preskupim instrumentima. Na sreću ove djece njihovi su roditelji iznašli financijske mogućnosti da bi im kupili kakav-takav instrument. Tko skuplji, tko jeftiniji, ali sve u iskrenoj namjeri da bi se ta djeca bavila nečim lijepim i korisnim. Gospić i njegova okolica imaju dovoljno glazbeno talentirane djece i trebalo ih je samo malko angažirati. A to je već pola obavljena posla!!!

M. S.

Nastavak ispod oglasa