Gospićki planinari na Krndiji

Da gospićki planinari znaju spojiti ugodno s korisnim, najbolje svjedoči slučaj proteklog vikenda kada je 11 planinara PD Željezničara otputovalo u ravnu, ali i bregovitu Slavoniju. Oni su prvog dana planinarili po Krndiji gdje su pohodili Lončarski Vis i Bedemgrad, a drugog dana sudjelovali u ceremonijalnom krštenju mošta na Trgu graševine u Kutjevu. Nakon zabavne noći u subotu, u nedjelju su se najprije našli na okupljanju planinara kojem je nazočilo preko 1200 planinara iz cijele Hrvatske i oko 300 planinara iz susjednih država. Nakon degustacije kvalitetnih kutjevačkih vina, otišli su u podrum vinogradara ličkog porijekla Daria Zorića od kojeg su kupili pedesetak litara vrsnih vina, a potom posjetili podrume još „ličkijeg“ Pere Majetića.

LIČKI PODUZETNIK U SLAVONIJI

Nastavak ispod oglasa

Jedan od mnogih Ličana koji su otišli iz rodnog kraja u pečalbu „trbovom za kruvom“ i postigao svojom sposobnošću  i samoprijegornim radom zavidne poslovne rezultate, svakako je jedan od najvećih vinogradara požeškog i kutjevačkog područja Pero Majetić. Daleke 1952. njegov did Joso iselio je iz Kosinja i naselio se u Kutjevu. Kupio je skromnu kuću, nešto zemlje i vinograd. Godinama se imanje širilo zaslugom cijele obitelji uz rad u Kombinatu Kutjevo. Pero se zaposlio na poslovima službe održavanja. Stvorio je obitelj od koje kćerka Marijana, koja je završila agronomski fakultet, sada vodi stručne poslove Obiteljskog gospodarstva MAJETIĆ. Druga kćerka koja završava pravo osmišljava marketing i najbolji sustav promidžbe i propagande. Pero i supruga Koviljka zajednički vode i upravljaju s cjelokupnim gospodarstvom.

OPG Majetić sada raspolaže s preko 70 hektara vinograda, ima prenoćište sa suvremeno opremljenim sobama i restoranom izvrsne gastronomske ponude domaćih specijaliteta. Tu je vinska kuća s preko 100.000 litara vrhunski kvalitetnih vina. Pero je bio oduševljen ličkim planinarima kojima je prezentirao svoja dostignuća i organizirao degustiranje izuzetno kvalitetnih vina. Osim nadaleko poznate kutjevačke graševine, bili su tu sivi i crni pinot, schardonay, rajski rizling…Tijekom razvoja firme događali su se mnogobrojni problemi  koje je uspio nadvladati zahvaljujući upravo svojoj obitelji i sredio gospodarstvo koje sada postiže izvrsne rezultate i posluje vrlo uspješno.

Poslije prezentacije gostima iz Like je s ponosom pokazao zbirku ličkih starina koje su krasile zidove restorana isto kao i brojne obiteljske fotografije i zaslužene diplome s mnogih izložbi vina. Pero Majetić na manifestaciji Jesen u Lici sudjeluje još od prve godine od kada je ova smotra počela.

Na našim političarima je da se ozbiljno zamisle o razlozima zašto se Ličani koji odu iz Like u drugim krajevima Hrvatske i inozemstvu afirmiraju kao vrsni stručnjaci, intelektualci, poduzetnici i radnici, a u Lici se moraju boriti za koru „kruva“???

 

L.O.