Gospićki učenici zaronili u svijet astronomije: U suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom održani Dani astronomije

0

U suradnji Hrvatskog astronomskog saveza, Osnovne škole dr. Jure Turića i Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića, održani su Dani astronomije od 8. do 9. svibnja 2023. godine. Ova važna inicijativa bila je rezultat poziva Udruge “Lička dangubica” s ciljem promoviranja i popularizacije astronomije među mladima.

Jedan od ključnih događaja ovog dvodnevnog programa bio je postavljanje dvije edukativne poster izložbe u Osnovnoj školi dr. Jure Turića. Posteri pod nazivima “Što je to svjetlosno onečišćenje?” i “Život zvijezda” privukli su veliku pažnju učenika, pružajući im zanimljive informacije o ovim temama.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčevića održano je predavanje o svjetlosnom onečišćenju. Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Dorian Božičević, prezentirao je važnost razumijevanja ovog problema te naglasio kako svjetlosno onečišćenje ima negativan utjecaj na astronomsku opservaciju, ali i na ljudsko zdravlje i ekosustav.

Najveći dio programa bio je posebno namijenjen učenicima osnovne škole. Kroz interaktivne radionice o Suncu, više od sto učenika iz pet odjeljenja četvrtih razreda imalo je priliku naučiti više o našem najbližem svemirskom susjedu. Radionice su osmišljene na način koji je poticao radoznalost i sudjelovanje, omogućavajući učenicima da aktivno sudjeluju i postavljaju pitanja.

Ovaj značajan događaj bio je važan korak prema popularizaciji astronomije i poticanju mladih na istraživanje svemira. Organizatori su izrazili zadovoljstvo uspješnom provedbom Dana astronomije te su naglasili važnost nastavka edukacije u ovom području.

L.O.