Gradu Otočcu – „Zeleni cvijet“

2

Otočac – Na završnoj svečanosti 18. listopada  2012. godine u Dubrovniku, na „Danima turizma“ koje je organizirala Hrvatska turistička zajednica, gradonačelniku Grada Otočca Mariu Barkoviću uručeno je priznanje projekta „Zeleni cvijet“ za najuređeniji gradski park kontinentalne Hrvatske.

Podsjetimo, početkom listopada, Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice  u okviru projekta Volim Hrvatsku, akcija: Plavi cvijet, Zeleni cvijet, EDEN – Europska destinacija izvrsnosti, Experience Croatia – Doživi Hrvatsku te Čovjek – ključ uspjeha u turizmu, odabralo je dobitnike nagrada za poseban doprinos hrvatskom turizmu u 2012. godini. Pri ukupnom ocjenjivanju pojedinačnih elemenata na području kontinentalnog dijela Hrvatske,  GRADSKI PARK  u Otočcu proglašen je pobjednikom u kategoriji najuređenijeg parka u Hrvatskoj.

Oglas

U povodu dobivanja te prestižne nagrade danas je u gradskoj kući u Otočcu gradonačelnik Mario Barković, uz nazočnost zamjenika gradonačelnika Hrvoja Ostovića, pročelnika ureda gradonačelnika Petra Jankovića i direktorice Turističke zajednice Grda Otočca Mladenke Orešković održao konferenciju za novinare. Gradonačelnik Barković istaknuo je da u cilju očuvanja turističkog prostora, unapređivanja turističkog okružja i zaštite čovjekova okoliša te unapređivanje turističke ponude, Glavni ured Hrvatske turističke zajednice u suradnji sa sustavom turističkih zajednica kontinentalne Hrvatske provodi niz godina akciju „ZELENI CVIJET“.  Projekt“ Volim Hrvatsku“, Hrvatska turistička zajednica i sustav turističkih zajednica provode od 2000 godine, a ciljevi projekta su uređenje  i oplemenjivanje turističkog prostora-destinacija i okoliša, poboljšanje raznovrsnosti i kvalitete pojedinih elemenata i ukupne ponude turističkih destinacija, poticanje razvoja novih proizvoda u različitim segmentima turističke ponude, unapređenje elemenata i kvalitete turističkog proizvoda-ponude, poticanje razvoja turističkih inicijativa i proizvoda na netradicionalnim i nerazvijenim turističkim područjima, poticanje novih kulturno-turističkih inicijativa i događanja temeljenih na tradicijskoj, povijesnoj i kulturnoj baštini…..,

–  „ kad je riječ o gradskom parku Otočac kao pobjedniku u kategoriji najuređenijeg parka, ovom prilikom zahvaljujem posebno radnicima Komunalca koji su obavljali te poslove, projektantima, svim gradskim upravama koje su kroz zadnjih 20-tak godina radile na uređenju parka, parka koji se niz godina uređuje, dopunjava, posvećuje mu se pažnja. Unatoč ratnim razaranjima samog parka, uspjeli smo ga očuvati, i sada u njemu čuvamo 20-tak biljnih vrsta i preko 180 stabala, cvijeća, hortikulturnih elemenata, arhitektonskih elemenata na temelju čega je dobio priznanje. Zahvaljujem se i građanima koji vode brigu o parku, i nadam se da će mo sa takvim radovima i ponašanjem nastaviti i dalje, zbog nas samih, jer sve je to dobro i vrijedno za turizam ali najvredniji je nama koji ovdje živimo“ – kazao je gradonačelnik Barković.

Gradonačelnik Barković dodao je da Grad Otočac nastavlja sa brojnim aktivnostima, od kojih je izdvojio akcije nagrađivanja na području grada, sa uređenjem balkona, mjesta, kako bi cjeli grad dobio jedan kompletan i sadržajno lijep izgled. Sami to bez podrške građana, poduzeća ne možemo napraviti. Dobivanjem nagrade za najuređeniji park u Hrvatskoj nije samo papir, to je promocija grada, i čast je i ponos pred svim najvažnijim subjektima koji nešto u turističkoj hrvatskoj znače biti ponosan i biti proglašen najboljim- istaknuo je Barković.

Direktorica Turističke zajednice Grada Otočca Mladenka Orešković istaknula je između ostalog da je ova nagrada jako bitna, promotivna, te kad je riječ o broju noćenja, ove godine za devet mjeseci dostignuti su lanjski rezultati, tako da je 41 posto više dolazaka i 21 posto noćenja.

Inače, ovo je prvi put da je na razini države Grad Otočac dobio jedno ovakvo, prestižno priznanje.

Dražen Prša