Gradu Senju uručena Energetska povelja

0

Predstavnica Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj, Jelena Atlić McColgan, voditeljica projekata EE u zgradarstvu, na prigodnoj je svečanosti u prostorima Razvojne agencije Senj gradonačelniku Senja, Darku Nekiću, uručila Energetsku povelju.

Riječ je o deklaraciji predstavnika lokalne i područne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana. Potpisivanje Energetske povelje prvi je korak u provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama /SGE/, a u nepunih godinu dana, potpisali su je predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u RH.
Grad Senj se potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om aktivno uključio u provođenje SGE projekta, koji je dio nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt), koji već više godina zajednički provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalni fond za okoliš. Projekt SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnji energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

A.P.