Gripa uzela maha!

Nepredvidivost epidemije gripe još je jednom došla do izražaja. Nakon prošlotjednih podataka o padu broja oboljelih, za četvrti ovogodišnji tjedan od pojavnosti gripe u Ličko-senjskoj županiji podaci postaju zamalo pa alarmantni. Iz ZZJZ ličko-senjske županije i od dr. Biserke Margaretić, voditeljice Odjela epidemiologije doznajemo da je prema zadnjim evidencijama broj oboljelih porastao za gotovo četiri puta i sada iznosi 528 pacijenata.
-Prijave pristižu sa svih područja Županije i po tim prijavama zahvaćene su sve dobne skupine koje pratimo. Znamo da su prijave oboljenja samo vrh sante leda, dok je „pod vodom“ velik broj oboljenja koji nam nije prijavljen iz raznih razloga, ističe dr. Biserka Margaretić.
Sa 180 evidentiranih oboljelih od gripe Otočac je prestigao Gospić gdje je evidentirano 178 slučajeva ove bolesti. Kako se i očekivalo u Senju je evidentiran nagli porast broja oboljelih i prema zadnjim podacima ih ima 114. Slijede Korenica sa 31 oboljelim i Novalja gdje gripa evidentirana kod 30 pacijenata. Nadalje je zamjetno kako se najveći broj oboljelih nalazi u dobroj skupini radno sposobnih (od 30 do 64 god.), njih ukupno 271. Unatoč preporuci liječnika da gripu svakako valja preležati mnogi zaposleni ne žele otvarati bolovanje zbog umanjenja plaće. Na ovaj način samo prolongiraju svoje ozdravljanje i bolest šire u svojoj radnoj sredini.

ZZJZ/L. O.

Nastavak ispod oglasa