HDKN – Svaki novinar treba biti moralni korektiv

U povodu 44. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koji Crkva obilježava u nedjelju, 16. svibnja, u ime Hrvatskoga društva katoličkih novinara čestitku članovima Društva, te svim novinarima i medijskim djelatnicima crkvenih i sekularnih medija uputio je predsjednik Društva Neno Kužina.

U duhu poruke pape Benedikta XVI. pod naslovom “Svećenik i pastoral u digitalnom svijetu: novi mediji u službi Riječi” u Svećeničkoj godini na osobit način obvezni smo mi, katolički novinari, služenju istini te otvaranju novim medijima i tehničkim dostignućima.

Nastavak ispod oglasa

Svjesni društvenog stanja i sve težeg položaja u kojem katolički i svi novinari djeluju, želja nam je da istina i novinarska profesija budu na prvom mjestu u izgradnji pravednijeg i boljeg društva. Dosljedno promicanje i širenje Radosne vijesti način je suprotstavljanja beznađu koje sve više zahvaća današnji potrošački svijet koji je pun društvenih raslojavanja, piše u poruci.

Nadalje se ističe, kako se u zaštiti novinarskog dostojanstva, koje je često izloženo poniženjima, očekuje kako u katoličkim tako i u sekularnim medijima, da bude više priloga o pozitivnim primjerima, o dobrim idejama i uspjesima. U tome katolički, pa i svaki novinar treba biti moralni korektiv, da prepoznaje negativnosti, ali da olako ne izostavlja pozitivne primjere koji jednima mogu biti poticaj, a drugima probuditi nadu, poručuje Kužina.

Sa željom za što boljom kršćanskom izgrađenošću novinara i medijskog djelatnika potičemo na profesionalizam, a od onih koji po prirodi svoje službe trebaju biti na usluzi ljudima iz medija očekujemo dostojno poštovanje i susretljivost, ističe u poruci predsjednik HDKN.

Svaki novinar treba biti moralni korektiv, da prepoznaje negativnosti, ali da olako ne izostavlja pozitivne primjere koji jednima mogu biti poticaj, a drugima probuditi nadu, poručuje predsjednik Hrvatskog društva katoličkih novinara.

Član HDKN-a.

Ivan Bižanović