HDZ i dalje najjači, SDP rapidno pada

Foto: Nova TV

U kakvim konstelacijama snaga završava 2017. godina u smislu rejtinga političkih stranaka? Istraživanja agencije IPSOS i CRObarometar od prije nekoliko dana pokazuje kako 2017. završava s HDZ-om kao prvom opcijom. S nastavkom pada popularnosti  SDP je još uvijek najjača oporbena stranka, ali čini se ne za dugo. Istiskuje ih  Živi zid koji dobiva sve više pristaša.  

HDZ godinu završava kao što  je i počeo – s potporom od gotovo trećine birača. Cijele godine rejting stranke kretao se od 31 do 35 posto, a u prosincu je uz tu stranku 31,9 posto ispitanika. Analitičari tvrde kako bi HDZ vjerojatno premašio popularnost od 35% ispitanika da se u sve nije umiješao Agrokor i njihova muljaža.  SDP je trenutno na 18,9 posto  potpore birača i već treći mjesec je popularnost te stranke u padu. U samo dva mjeseca stranka je izgubila 4,5 posto potpore birača, a još je gori podatak da je to i najlošiji rejting stranke u zadnje tri godine. SDP je lošije stajao samo u studenom 2014.

Živi zid u porastu, MOST stabilan

Živi zid zato može biti zadovoljan godinom koju završava s potporom od 12,4 posto. Popularnost bi mu zacijelo bila i veća da se nastupi u saboru pojedinih zastupnika ponekad nisu svodile na cirkuske predstave lišene dostojanstva samih sebe, pa tako i političkih takmaca. Ovim rejtingom stranka se primakla popularnosti koju je imala na valu predsjedničke utrke njihova predsjednika Ivana Sinčića s početka 2015. Most odavno ne može računati na to da je treća opcija. 2017. završava s potporom od 7,3 posto, a i cijelu godin rejting stranke se kretao do 5,7 do 10,1 posto.

Nastavak ispod oglasa

A ostali?

Pametno je nova politička opcija pristigla iz  Splita, žele predvoditi liberalnu opciju i 2017. završavaju s potporom od 3 posto. HSS godinu završava kako je i počeo, s istom potporom koja u prosincu iznosi 2,7 posto. HNS je u 2017. krenuo iz oporbe, a završava na vlasti i to s potporom od 2,5 posto. Upravo je to i rejting kojega dočekuje novog-starog predsjednika Ivana Vrdoljaka. Stranka Milana Bandića uživa potporu od 2,3 posto, HSU 2,2, IDS 1,9, a GLAS je na 1 posto potpore. Ostale stranke su ispod 1 posto potpore, a zajedno imaju 6,4 posto. Tu su reformisti Radimira Čačića s potporom od 0,8 posto, ili Neovisni za Hrvatsku Brune Esih sa potporom od 0,3 posto. Nekada popularni HSP koji je svojedobno imao i saborske zastupnike, cijelu godinu se nalazi među neprepoznatljivim strankama s potporom manjom od 0,1 posto. Ovo se poklopilo s činjenicom da je na kormulu stranke od početka godine gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Vladina koalicija sve jača


Vladina će koalicija opstati do kraja mandata – misli to 74 posto ispitanika i broj onih koji tako misle raste već 3. mjesec. Da neće, misli pak njih 18 posto i taj broj i dalje pada. Ne zna 8 posto ispitanika. Očekivano, birači su najmanje vjerovali da će koalicija opstati u svibnju i lipnju kada je HDZ odbacio MOST, a prigrlio HNS.

 

IPSOS/L. O.