HDZ pobjednik prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije

Okončani su nikada skuplji i neizvjesniji izbori za članove novog saziva Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Na ukupno 116 biračkih mjesta svoju građansku dužnost moglo je ostvariti  43.164 birača. Glasovalo je 51,23 posto od broja upisanih. Koalicija HDZ-HSS-HSU i HSP AS  dobila je povjerenje 35,42%, Nezavisna lista Darka Milinovića 20,43%, HSP 17,15%, Lista „Bura  promjena“ Ante Dabe 9,81 %, SDSS 5,36%, SDP 3,95%, Živi Zid 3,06 %, i HSLS/HNS 2,79 %, Stranka rada i solidarnosti 1,99 %.

U stožeru HDZ-ove koalicije slavlje započelo nedugo nakon prvih rezultata DIP-a. Marijan Kustić jer tom prigodom rekao novinarima:

Nastavak ispod oglasa

-HDZ je s koalicijskim partenerima pobijedio na ovim izborima. Zahvaljujem svima koji su nam dali povjerenje, hvala svima koji su izašli na izbore. Uvjeren sam da ćemo sve uvjeriti svojim radom da na idućim izborima glasaju za nas. Ankete su najavljivale da smo isti kao Darko Milinović i da nas on ugrožava kad je u pitanju pobjeda… Pokazali smo da je HDZ najjača politička opcija u Ličko-senjskoj županiji. Mi ćemo se od sutra pripremiti i spremati se za Županijsku skupštinu. Pitate hoćemo li imati svog župana? Najprije  idemo formirati Skupštinu, to je prvi zadatak. Trebamo prvo razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima, onda ćemo razgovarati o drugim stvarima, istaknuo je Marijan Kustić. Drugi po uspjehu je Darko Milinović sa svojom nezavisnom listom.

Hvala vam što ste s otvorenim srcima išli u ovu jednu otvorenu bitku. Vodili smo političku bitku s vrhom države i HDZ-a. Nazvao sam prije pet minuta Kustića i čestitao mu na pobjedi. Ostvarili smo respektabilan rezultat. Mi smo jača politička opcija od HDZ-a u Gospiću. Jedna od najvećih prevaga je bio rezultat u Senju, tamo su dobili preko 1100 glasova prednosti. Čestitam HDZ-u i njihovim partnerima. Čestitam vam na hrabrosti. Okupio sam ljude koji su bili hrabri suprotstaviti se HDZ-u. Čestitke svima i čestitke pobjedniku, zaključio je Darko Milinović.

Treći po izbornom rezultatu bio je HSP. Svoj rezultat vidno presretan komentirao je Karlo Starčević.

-To je fantastičan rezultat, rezultat našeg rada u zadnje dvije godine. Također, odlično stojimo u Otočcu, mi i HDZ dijelimo prvo i drugo mjesto”, rekao je Starčević.

Lista „Bura promjena“ s nositeljem Antom Dabom bit će nezaobilazna u ukupnoj konstelaciji snaga unutar Županijske skupštine.

-Mi jedino  želimo da se sve ovo završi i da nastavimo s radom. Već smo ponavljali kako ćemo poduprijeti svaki kvalitetan projekt jer ne želimo provoditi političku trgovinu. Takvu smo praksu imali i do sada. Želimo zaustaviti politiku preglasavanja, da svi u praksi započenemo provoditi politiku dogovaranja. Samo s argumentima i dobrim projektima, naglasio je Ante Dabo.

Podsjećamo kako su ovi izbori izazvani rušenjem Proračuna Ličko-senjske županije za 2019., pri čemu je najveći broj članova Županijske skupštine iz redova HDZ-a bio neodlučan. Prema tvrdnjama župana Darka Milinovića predsjednik ŽO HDZ-a Marijan Kustić je netom prije te presudne sjednice Županijske skupštine odobravao predloženi Proračun, hvaleći ga kako je uravnotežen i odlično koncipiran.

L.O.