HDZ Otočac obilježio 33. obljetnicu osnivanja Inicijativnog odbora HDZ-a za Liku, Gacku i Krbavu

0

Danas, 16. siječnja 2023. godine u poslijepodnevnim satima obilježena je 33. obljetnica osnivanja Inicijativnog odbora HDZ-a za Liku, Gacku i Krbavu.

Utemeljitelji HDZ-a, član Predsjedništva HDZ i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije Ernest Petry, predsjednik GO HDZ-a Otočac Kristijan Bakarić u pratnji članova predsjedništva HDZ-a Otočac, predsjednica Zajednice utemeljitelja HDZ-a Ličko-senjske županije Mara Stilinović i predsjednica Zajednice žena HDZ-a Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, s velikim poštovanjem odali su počast i zapalili svijeće prvom predsjedniku HDZ-a Otočac dr. Draženu Bobincu.

Nakon paljenja svijeća, polaganja vijenca i zajedničke molitve ispred spomenika dr. Dražena Bobinca odana je počast i za sve preminule utemeljitelje HDZ-a Otočac, kao i za sve poginule hrvatske branitelje.
Nakon odavanja počasti svi nazočni uputili su se prema bistrou „Dino“ u Čovićima, na kojem mjestu se na današnji dan prije 33 godine sastala grupa hrabrih hrvatskih domoljuba koji su svojim kasnijim djelovanjem sudjelovali i u stvaranju neovisne Republike Hrvatske.

Predsjednik GO HDZ-a Kristijan Bakarić pozdravio je sve prisutne te naglasio kako su pripreme za osnivanje HDZ-a u Otočcu počele već koncem 1989. godine što je i realizirano 16. siječnja 1990. godine osnivanjem Inicijativnog odbora HDZ-a za Liku, Gacku i Krbavu u prostoriji restorana “Dino” u Čovićima.

Kod Spomen ploče koja obilježava događaj utemeljitelji su se prisjetili sastanka, ali i svih drugih događaja tada neizvjesne budućnosti Hrvatske države, a samim time Like, Gacke i Krbave.
Ne zaboravimo da su se u to vrijeme svi sastanci HDZ-a odvijali u visokom riziku po sigurnost sudionika i njihovih obitelji.
„Bili su to dani kada se stvarala Hrvatska“ – naglasili su utemeljitelji HDZ-a.

Povijest Gacke doline počela se ispisivati davne 1990. godine, ispisali su je hrabri ljudi koje nikako ne smijemo zaboraviti, a na njihov značaj i doprinos podsjetili su u kratkom obraćanju Mara Stilinović i Ernest Petry.

U to vrijeme neizvjesne budućnosti, kada se rat osjećao u zraku teško je bilo sa sigurnošću reći da će se ostvariti svi zacrtani ciljevi koje je postavio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, ali s velikom vjerom u hrvatski narod i mnogobrojne žrtve uspješno je ostvaren tisućljetni san o samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj državi.

Članovi HDZ-a su istaknuli i današnje ostvarivanje strateških ciljeva Republike Hrvatske koje je zacrtao dr. Tuđman, a koji su realizirani zahvaljujući HDZ-u predvođenim predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem koji uspješno vodi Hrvatsku državu u izazovima koje nam donose nove okolnosti i turbulentni događaji u našem okruženju.

L. O.