HEP upozorava na nepoštenu konkurenciju

0
Foto:Ilustracija

Iz Hrvatske elektroprivrede medijima je dostavljen tekst vezan uz nastavak prakse „nepoštene i zavaravajuće prodaje od strane nekolicine opskrbljivača električnom energijom“. U tekstu nadalje stoji kako su u protekle dvije godine značajno dinamizirao proces promjene opskrbljivača električnom energijom i kod kupaca kategorije kućanstvo.
-Svaki kupac ima pravo na promjenu opskrbljivača što je i osnova za razvoj tržišta električne energije. No, pritom se neki opskrbljivači koriste nepoštenim i zavaravajućim postupcima prodaje. Bilježimo brojne slučajeve postupanja osoba prodajnih agenata, koji se predstavljaju kao zaposlenici HEP-a, traže uvid u račune za električnu energiju, mogućnost pristupa brojilu i očitanje brojila, građane dovode u zabludu te potom nude potpisivanje ugovora za opskrbu električnom energijom s drugim opskrbljivačem. Postoje i primjeri da ovlašteni predstavnici opskrbljivača nude ugovor, pozivajući se na poslovnu povezanost i dogovor s HEP-om. Utvrđeni su i slučajevi krivotvorenja potpisa kupca. Stoga je važno znati da HEP ne angažira prodajne terenske predstavnike niti upućuje svoje zaposlenike u domove kupaca radi ponude ugovora o opskrbi električnom energijom ili bilo kakvih drugih ugovora za kupce kategorije kućanstva. Kupci koji nastavljaju koristiti javnu uslugu opskrbe kao univerzalnu uslugu opskrbe kod HEP Operatora distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS), ne moraju sklapati nove ugovore o opskrbi. Kupci koji žele izabrati Hepi, ugovor s HEP Opskrbom mogu sklopiti isključivo online, putem internetske stranice hepi.hep.hr ili putem besplatnog telefona korisničkog centra 08005255 te putem besplatne mobilne aplikacije m-hepi. Ugovori se ne mogu sklopiti u područnim jedinicama HEP ODS-a (elektrama), stoji u dopisu HEP-a.
Važno je znati kako zaposlenici HEP-a ovlašteno obilaze domove kupaca isključivo radi očitanja mjernih uređaja i mogućih drugih poslova iz nadležnosti operatora distribucijskog sustava. Svi zaposlenici HEP ODS-a koji obilaze kuće i stanove imaju odgovarajuću službenu odoru i iskaznicu, koju su obvezni pokazati na zahtjev kupca. Zakon o zaštiti potrošača također propisuje u kojim se slučajevima i rokovima može raskinuti ugovor. Savjeti o tome mogu se dobiti i u udrugama za zaštitu potrošača, odnosno savjetovalištima za potrošače.
H. J.