HGSS na Velebitu spasio četvero Britanaca

0

Unatoč kiši i mraku, iz stijene Anića kuka noćas je spašeno četvero britanskih alpinista, a dojava da su ostali zarobljeni na Velebitu  primljena je u zadarskom Županijskom centru 112 oko jedan sat iza ponoći.

Britanski državljana su jučer ujutro otišli na planinarenje na Anića Kuk, no nakon što im je odron stijene oštetio uže penjači se nisu usudili nastaviti uspon i tako su ostali zarobljeni u stijeni Anića kuka, na smjeru Brahm. Također, kako je jutros izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), jedan od njih je pao i ozlijedio glavu te su zatražili pomoć.

Nakon poziva u pomoć na teren je izašlo 14 spašavatelja iz HGSS-a Zadar i HGSS-a Rijeka te su unesrećenima pomogli da sigurno izađu iz smjera i planinarskom stazom se spuste do parkirališta Nacionalnog parka (NP) Paklenica. Britanski penjači na sigurno su dovedeni oko 6,20 sati, a jedan je zbog pada imao lakše ozlijede lica te mu je odmah pružena liječnička pomoć.

Prema izvješću iz zadarskog HGSS-a vremenski su uvjeti noćas na Velebit bili nepovoljni, pa su kiša i vjetar spašavateljima otežavali cijelu akciju.

Lo/H