HKUD “Široka Kula” u veljači predstavlja novi album “Kulo naša, pjesmom sagrađena”

0

U veljači ove godine, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Široka Kula” predstavit će svoj drugi nosač zvuka pod nazivom “Kulo naša, pjesmom sagrađena”. Prva promocija očekuje se 01. veljače u Kulturno Informativnom Centru u Lovincu, s početkom u 19 sati.

Ovaj događaj pruža jedinstven uvid u tradicijsku kulturu Like, istražujući stare slojeve danas gotovo zaboravljenih repertoara. Terenska istraživanja, provedena u ratom razorenoj Širokoj Kuli i okolnim mjestima poput Gornjeg Kosinja, Lovinca i Josipdola, rezultirala su zabilježenim i snimljenim pjesmama i plesovima koji čine srž ovog nosača zvuka.

Projekt “Kulo naša, pjesmom sagrađena” posvećen je upravo selu Široka Kula, koje je HKUD-u poslužilo kao inspiracija. Burna prošlost ovog kraja, osobito ratna zbivanja prošlog stoljeća, motivirala je mlađe stanovnike da se posvete učenju, uvježbavanju i predstavljanju glazbeno-plesne tradicije svoje zajednice.

Istraživanje i snimanje, koje se odvijalo od 2016. do 2021. godine, vodili su Ivan Starčević i Ivan Delač, uz pomoć članova folklorne skupine. Ovaj nosač zvuka pruža autentičan uvid u kulturno nasljeđe i tradiciju regije, obogaćujući kulturni pejzaž Hrvatske.

Pozivaju se svi ljubitelji tradicijske kulture da se pridruže na promociji u KIC-u Lovinac te da zajedno proslave ovaj jedinstveni kulturni događaj.

L.O.