Hodočašće vjernika Gospićko-sensjke biskupije na Trsat

5

Danas,u subotu, 22. 10. 2011. priređeno je Hodočašće vjernika Gospićko-senjske biskupije Majci Božojoj Trsatskoj.

Na Trsatu se okupilo oko 1000 vjernika iz svih dekanata Biskupije. Sveukupno bilo je 18 autobusa. Jedan dio hodočasnika došlo je svojim osobnim automobilima. Prije sv. Mise bilo je ispovijedanje i to u vrlo velikom broju. U 11 sati održana je i pobožnost Križnog puta na Trsatskom brijegu. Bura je ionako prohladno vrijeme činila još hladnijim, ali većina hodočasnika sudjelovala je na ovoj pobožnosti.

Nakon hodočasničkog programa u svetištu Majke Božje Trsatske hodočasnici su se uputili prema Riječkoj katedrali sv. Vida. Neki su išli pješke niz trsatske stube, a drugi su došli svojim autobusima (vozilima). U 15 sati započela je molitva Večernje iz časoslova Božjega naroda. Molitvu večernje predvodio je nadbiskup i metropolita riječi mons. dr. Ivan Devčić uz asistenciju većeg broja svećenika i bogoloslova. Pjevanje je predvodio Udruženi zbor gospićko-senjske biskupije pod vodstvom Ivana Prpića i Milana Dučića. Nadbiskup Devčić propovijedao također naglašavajući važnost obitelji te prevažnu ulogu molitve, počavanja i sloge u našim obiteljima. Potrebno je vrednovati obiteljski život. U obitelji se mora svedočiti i živjeti život vjere i cjelokupna stvarnost koja je živi u Crkvi na općem planu, gdje se moli, prima sakramente, sluša Božja riječ, vježba u krijeposti života.

Na kraju molitve večernje mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar zahvalio se nadbiskupu Devčiću u ime biskupa Bogovića te u ime svih prisutnih. On je pozvao hodočasnike da dio onog sto su lijepog i duhovnog dana doživjeli ponesu u svoje obitelji, svojim kućama.

( b )