HSU podupire sindikalni zahtjev za referendumom

1

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) kao politička predstavnica bivših i sadašnjih radnika u potpunosti podupire zahtjeve sindikata, smatrajući da je Vlada propustila obaviti svoj posao i sada socijalne partnere dovodi pred svršen čin.

Posao Vlade bi, međutim u ovom slučaju trebalo biti otvaranje dijaloga i provođenje tripartitnog partnerstva u koje se do jučer zaklinjala.

Oglas

Prijedlog novog zakona o radu ide isključivo u korist kapitala. Posve je jasno da će to dovesti do otkazivanja velikog broja kolektivnih ugovora, te da će eventualni novi kolektivni ugovori proizvesti manju cijenu rada i manja prava radnika.

To, istodobno ugrožava i mirovinski sustav, stvarajući još veći broj umirovljenika, manje uplate doprinosa te dodatno pritišće porezni dio proračuna.

U konačnici – nedvojbeno je da se Vlada, umjesto pametne i stručne racionalizacije troškova, zbog neznanja, nestručnosti i panike da se održi na vlasti, odlučuje za smanjenje cijene rada, što je neprihvatljivo s pozicije održivosti socijalnog sustava.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja će u znak potpore potpisati sindikalni zahtjev za referendumom.

Fred / HSU