„ I. Dan ličkog krumpira“

1
I. Dani ličkog krumpira
I. Dani ličkog krumpira
I. Dani ličkog krumpira

Okruglim stolom na temu „Održiva proizvodnja krumpira u Lici“ u Lovincu je održana manifestacija „I. dan ličkog krumpira“ koju su organizirali Općina Lovinac, „Agrovelebit“ d.o.o., udruga Banica te Udruga proizvođača ličkog krumpira.

načelnik Hrvoje Račić
načelnik Hrvoje Račić

„ I. danom ličkog krumpira ustanovljavamo tradiciju manifestacije ličkog krumpira iako je općina Lovinac poznata po ličkom krumpiru od kud je krenula zaštita s geografskim porijeklom. Kao općina želimo graditi imidž imena ličkoga krumpira, a skupa s ostalim općinama Ličko senjske županije nastojat ćemo razvijati ovaj projekt, obnoviti nekadašnju proizvodnju krumpira, što čini veliki potencijal obnove naših ličkih polja, stavljanjem u funkciju. Ova manifestacija je i odavanje počasti krumpiru jer su se generacije Ličana prehranile i preživjele“ –kazao je načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić.

Oglas

Direktor „Agrovelebita“ Nikola Vidaković istaknuo je da su prije dvije godine završili poslove oko zaštite ličkog krumpira, među prvim proizvodima u Hrvatskoj, zaštitu zemljopisnog podrijetla, među prvim autohtonim proizvodima u Hrvatskoj. Certificiranjem i kontrolom proizvodnje, potvrdit će se proces registracije ličkog krumpira te omogućiti proizvođačima upis u Upisnik proizvođača ličkog krumpira koji vodi Ministarstvo poljoprivrede. Nakon certifikacije prvih proizvođača potvrdit će se zaštita te će Ministarstvo poljoprivrede pokrenuti zaštitu ličkog krumpira na nivou Europske unije, pri Europskoj komisiji u Bruxelles-u, što će otvoriti pristup sredstvima EU namjenjenim promociji autohtonih proizvoda, dodao je Vidaković.
Bila je to prigoda da se vide i osjete sva bogastva koja mogu pružiti jela od ličkog krumpira.

Agronom Ivan Buturac upoznao je nazočne s kulinarskim osobinama krumpira, s vezom između gotovljenja jela i tipova krumpira. Kazao je da je došlo vrijeme da se prepozna lički krumpir jer se na tržnicama, na kartonima često ispisuje „lički krumpir“ jer znaju da će ga s tim nazivom prodati, no došlo je vrijeme da se prepozna lički krumpir i da se napokon shvati da nije svaki krumpir za svako jelo.

Ivan Buturac
Ivan Buturac

„ Krumpir djelimo na kulinarske tipove A, B i C. Tip A je onaj koji se ne raskuhava, salatni krumpir (crveni), TIP B je univerzalni krumpir, za pečenje, kuhanje i salate, a ako je u Lici uzgojen da se napraviti i pire. Ista sorta koja se uzgaja u Lici i Slavoniji (Čakovec) neće dati isti kvalitet. Tip C je prhki krumpir-krušni, od kojeg se radi pire, krumpirna tjesta, knedli… Zaštitom brenda ličkog krumpira stvoren je jedan kvalitetan proizvod, tako da se da uočiti vidna razlika između krumpira uzgojenog u Čakovcu i Slavoniji i onog u Lici. Lički krumpir ima više suhe tvari i puniji okus, u čemu se i krije kvaliteta ličkog krumpira. Za krumpir treba uvesti oznake kako bi krumpir bio klasificiran za određene vrste jela, što se treba što prije učiniti ako mislimo opstati s tim proizvodom u Europi. Ugostiteljstvo treba njegovati s gotovljenjem jela od krumpira, jer ako se naše ugostiteljstvo bude svodilo na pomfrit, onda nemamo što ponuditi gostima, jer od krumpira se može napraviti sto jela, čime se može održati arsortiment i posebnost“-kazao je Ivan Buturac.
Posebno je naglašeno da se krumpir ne prezentira na jedan jedini način, kao pomfrit, krumpir treba pripremati na puno prihvatljiviji i kvalitetniji način jer on sadrži jako puno korisnih tvari za naš organizam, kao vitamina, minerala, škroba, a tu su i antioksidansi koji stvaraju obrambenu sposobnost organizma.
Povodom manifestacije „Dan ličkog krumpira“ održana je gastronomska prezentacija jela od krumpira. U pripremi jela sudjelovala je srednja škola Plitvička jezera iz Korenice, kojom prilikom su prezentirana jela od tradicionalnog ličkog specijaliteta pole, do slastica od krumpira. Uz degustaciju jela uživalo se u kulturno umjetničkom programu, puno se toga saznalo iz predavanja o kulinarskim osobinama krumpira, a priređena su i razna natjecanja.

Dražen Prša