II. Seoska olimpijada u Vlašićima

0

U subotu, 20. kolovoza u Vlašićima se održava druga Seoska olimpijada,  manifestacija koja ima značaj za turističku ponudu otoka Paga.To je prva manifestacija koja je spojila kulturnu i etnološku baštinu sa tradicijom sportskih nadmetanja.

¨Gledano povijesno i etnološki ljudi u ovim krajevima imali su tradiciju susretanja i nadmetanja u raznim seoskim igrama iz kojih su potekli mnogi današnji sportovi. Te igre su se održavale vezano uz Crkvene blagdane ali i uz razne druge životne prilike poput dolaska broda, žetve, sjetve, ženidbe…Narodne igre i nadmetanja su navike stečene dugim povijesnim čovjekovim iskustvom,sada dosta izmijenjene ali i kao takve mogu očuvati tradiciju i folklor za buduće generacije. Seoska olimpijada u Vlašićima očekuje prijavu natjecatelja u svim disciplinama u kojima su oduvijek odlučivali brzina,snaga,spretnost i vještina natjecatelja .¨, rekla je Zvjezdana Radan ispred organizatora.

Prijavljeni natjecatelji će se nadmetati u slijedećim disciplinama; trka tovara, bacanje kamena s ramena, skok u dalj, potezanje klipa, obaranje ruke, potezanje konopa u kategorijama žena i muškaraca. .

¨Disciplina u kojoj je zaista potrebna snaga i izdržljivost te timski rad je svakako potezanje konopa za koju se do sada prijavilo deset muških ekipa i četiri ženske.U ekipi konopa poteže osam natjecatelja u svakoj ekipi. Prijavljene su ekipe iz Istre, Like, Slavonije, Prigorja, Dalmacije te ekipa iz Mađarske. Imati ćemo i svjetskog prvaka u obaranju ruke, naravno izvan konkurencije, i prinmati ćemo prijave tko se želi ogledati s njim u ovoj disciplini ¨, najavila je Radan i dodala kako se Olimpijada održava na sportskom terenu u Vlašićima s početkom u 17.00 sati.

Ovakvu manifestaciju prati bogata gastro ponuda te nakon proglašenja pobjednika i dobra zabava uz glazbeni sastav.

Organizatori manifestacije su KUD ¨Sv.Jeronim¨ Vlašići, Ženska klapa ¨Kulina¨ Vlašići te ¨Žensko sportsko društvo¨ Vlašići. Sponzori manifestacije su Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga i Udruženje obrtnika Grada Paga.

R.P.