II. SUSRET KOSACA LIKE I PRIMORJA

ŠTIROVAČA – Nacionalni park Sjeverni Velebit po drugi je puta priredio završne susrete kosaca koji su kroz ovu kulturno-etnološku priredbu podsjetili na već pomalo zaboravljenu tradiciju. Podno Štirovače, na 1100 m/nm, okupilo se 18 kosaca koji su svoje mjesto na ovome natjecanju izborili na izlučnom nadmetanjima priređenim u Krasnu i Stocu. Okupljene kosce i posjetitelje  u ime organizatora pozdravio je ravnatelj NP Sjeverni Velebit Milan Nekić.

–  Upravo na ovome prostoru su se unatrag više stotina godina sastajali naši preci, kosili ove planinske livade, razmjenjivali stvorena dobra i ideje, sklapali prijateljstva, rađale su se nove ljubavi. Vještina košnje kosom pomalo pada u zaborav, ali mi ne želimo da naša tradicija ustukne pred tehnologijom. Zato se nadam da ćemo se do godine opet naći na prelijepom Velebitu, upravo na ovome mjestu gdje su se oduvijek  susretali naši stari dolazeći s područja Gospića, Pazarišta Kosinja, Krasna i Primorja, kazao je ravnatelj Nekić.

Nastavak ispod oglasa

Natjecanje je i ove godine prošlo bez zastoja ili incidenata. Najbrojniji i najuspješniji su bili kosci s područja Kosinja. Frani Grguriću je za pobjedu trebala jedna minuta, a po čistoći otkosa također je bio bez premca. Organizatori su priredili i nagrade  koje su bile u duhu tradicije, pa je najboljem pripalo janje, drugo plasirani je doma odnio pršut, a za treće je mjesto osiguran bocun vina. Na velebitskim livadama nikada nije pretjerano vruće pa se pjesma kosaca čula do kasnih sati. Ovogodišnji je susret kosaca po mnogo čemu bio kvalitetnije organizirani nego li onaj lanjski. Jedina zamjerka mogla bi biti upućena koscima iz Pazariškog kraja. Dok su po broju sudionika lani dominirali, ove su se godine jedva pojavili. Stoga nisu izostala razočarenja publike jer je prošle godine na nadmetanju sudjelovalo 36 kosaca,  a ove godine upola manje.

U zabavnom dijelu programa sudjelovao je muški pjevački zbor iz Starog Topolja kod Andrijevaca koji se predstavio repertoarom izvornih težačkih pjesama svojega kraja.

M. S.