„Integra Lika 2020.“ odlično startala

0
Publika

Hotel „Jezero“ u NP Plitvička jezera bio je domaćin konferencija pod nazivom „Integralni gospodarski razvoj LAG-a Lika“. Kako nam je pojasnio direktor LAG-a Lika Tomislav Kovačević bila je ovo prigoda da se uz brojne postojeće projekte promovira i  obilježi  službeni početak projekta „Integra Lika  2020“ .  Nakana  kreatora ovog projekta je   integralnim pristupom potaknuti razvoj lokalnog gospodarstva,  koristeći sve dostupne nacionalne i europske resurse. Direktor Kovačević od konferencije i ovog projekta puno  očekuje.

-Moram istaknuti da je Konferencija će okupila vodeće hrvatske stručnjake s područja ekonomije, poljoprivrede, demografije, brendiranja proizvoda i destinacije te arhitekture. Dolazak mnogih relevantnih subjekata koji djeluju, kako na području LAG-a LIKA, tako i ostalih LAG-ova s područja Republike Hrvatske, daju nam „vjetar u leđa“ u ovome projektu jer „Integra Lika 2020.“ odlično ocjenjena. Lika i Primorje u mnogome su nedovoljno iskorišteni, a njihova međusobna blizina  idealna je za podizanje kvalitete turističke ponude, uz korištenje brojnih poljoprivrednih proizvoda iz Like čija je kvaliteta neosporna. Danas smo već potpisali sporazume o partnerstvu i suradnji između 11 jedinica lokalne samouprave, zatim s nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit, Plitvička jezera i  Paklenica, Parkom prirode Velebit i Pećinskim parkom „Grabovača“. Tu je i TZ Ličko-senjske županije kao stabilan budući partner, a osim toga sporazum je potpisan i sa Zadarskom županijom. Neprocjenjive resurse Like  ne treba promatrati samo kroz poljoprivredu jer se   mnoge  posebnosti ogledavaju i u tradicijskim vrijednostima, delicijama, etno bogatstvu, zaključio je direktor Tomislav Kovačević. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a skup je u svojstvu osobnog izaslanika predsjednice otvorio   župan ličko-senjski Milan Kolić.

Nakon konferencije  prezentiran je  projekt „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“ koje partnerski provode Srednja škole Plitvička jezera i Gospodarska škola Varaždin. Projekt je odlično ocijenjen od strane Europskog socijalnog fonda koji ga je podupro sa  751.094 kuna. Implementacijom ovog projekta partneri će u svoje ustanove uvesti Centar za razvoj karijere u ugostiteljstvu i turizmu, kao i nove nastavne sadržaje u predmet Kuharstvo i Prehrana, te  poznavanje roba koji odgovaraju njihovim sektorskim potrebama. Tijekom projekta nastavnici i učenici će se educirati o metodama e- i m- učenja, modernim trendovima u gastronomiji te o mogućnostima poduzetničkog razvoja karijere.

H.J.