IX. Izborna jedinica: HDZ 8 mandata, Kukuriku koalicija 6

3

Prema još uvijek neslužbenim rezultatima koje je objavio DIP u 9. izbornoj jedinici pobijedila je koalicija HDZ-a i HGS-a s osvojenih 36,87 posto i to je najbolji rezultat HDZ-a na izborima. Druga je u toj jedinici Kukuriku koalicija s 28,97 posto, a treća Nezavisna lista dr. Ivana Grubišića s 4,55 posto.

HSP i HSLS najveći gubitnici ovih izbora

Oglas

Kada usporedimo očekivanja stranaka s rezultatima mogli bismo reći da su najveći gubitnici ovih izbora HSP i HSLS koji nisu uspjeli osvojiti niti jedan mandat u novom sazivu Sabora.

I jedna i druga stranka očekivala je najmanje tri mandata. Glavni razlog neuspjeha HSP vidi u razjedinjenoj pravaškoj struji. Upravo je Daniel Srb tijekom predizborne kampanje pozivao je na ujedinjenje pravaša, no nije naišao na pozitivan odgovor.

Muk i nevjerica zavladali su u središnjici HSLS-a nakon objave prvih izlaznih anketa po kojima HSLS neće biti parlamentarna stranka slijedećeg saziva Hrvatskog sabora.
Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a kaže kako si stranka nema što zamjeriti. Sve smo napravili dobro. Napravili smo najbolji gospodarski program, rekao je Kosor u izjavi za HTV.

Lika ostala vjerna HDZ-u

Prema privremenim i neslužbenim rezultatima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo u 8 sati Ličko-senjska županija je ostala vjerna HDZ-u.

HDZ je pobjedio u Gospiću, Karlobagu, Perušiću, Brinju, Lovincu, Otočcu,  Novalji i Plitvičkim jezerima  dok je Kukuriku koalicija slavila u Senju, a SDSS u Udbini.

H.J.