Izgradnja Veteranskog centra u Senju: Nova era podrške za hrvatske branitelje

0

Nakon potpisanog sporazuma između Grada Senja i Ministarstva branitelja početkom ožujka, započele su pripreme za izgradnju Veteranskog centra u Senju, čime se otvara novo poglavlje u pružanju podrške braniteljsko-stradalničkoj populaciji. Ovaj projekt dio je druge faze izgradnje centara za branitelje, s ciljem stvaranja mreže podrške koja će obuhvatiti i Osijek, Krapinu te Viroviticu, uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske kroz program kohezije i oporavka.

Centri, među kojima je i onaj u Senju, nastavljaju misiju već uspostavljenih centara u Šibeniku, Daruvaru, Petrinji i Sinju, djelujući pod okriljem Javne ustanove Veteranski centar. Ustanova je usmjerena na pružanje sveobuhvatne podrške kroz boravak, smještaj, psihosocijalnu pomoć, savjetovanje, kao i razne programe rehabilitacije i rekreacije, njegujući pri tome vrijednosti i kulturu sjećanja na Domovinski rat.

Oglas

Poseban naglasak stavlja se na individualni pristup korisnicima, čiji su status i prava jasno definirani kroz zakonski okvir, promičući holistički i multidisciplinarni pristup u radu s braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i civilnim stradalnicima i žrtvama seksualnog nasilja tijekom Domovinskog rata.

Lokacija novog centra, Kaštel Ožegovićianum u Senju, s bogatom poviješću i značajem za lokalnu zajednicu, doživjet će transformaciju koja će promijeniti vizuru grada i dodatno obogatiti njegovu kulturnu i društvenu ponudu. Uz značajnu financijsku podršku EU fondova i Ministarstva kulture, projekt izgradnje predstavlja važan korak prema unapređenju kvalitete života braniteljske populacije.

Planirana izgradnja uključuje moderno opremljene smještajne kapacitete s 125 kreveta, bazen, podzemnu garažu te stvaranje novih radnih mjesta, što će dodatno doprinijeti lokalnom gospodarstvu. S izradom projektne dokumentacije do kraja godine i predviđenom gradnjom koja će trajati 18 mjeseci, Senj se pozicionira kao ključna točka na karti podrške hrvatskim braniteljima, otvarajući nove mogućnosti za njihovu rehabilitaciju i integraciju u društvo.

L.O.