Izložba u Muzeju Like „Uskrs – veseo i šaren“

0

GOSPIĆ – Večeras u 19 sati će se u prostorijama Malog salona Muzeja Like održati otvorenje izložbe „Uskrs veseo i šaren”.

– Prošla je zima i polako nam dolazi proljeće, ali s proljećem nam dolazi i najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Kako nam se bliži Uskrs, tako je i vrijeme da počnemo razmišljati kakvi dječji radovi će ukrasiti naš izložbeni prostor. Kao i uvijek, o tomu se brinu Turistička zajednica Grada Gospića i Muzej Like Gospić te pripremaju sedmu izložbu u nizu. No ovaj put bit će predstavljena uskrsna jaja – pisanice, izrađena na sasvim jedan drukčiji način. Izrađivali su ih učenici Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospić, kazala nam je ravnateljica Muzeja Like Vesna Bunčić.

Školska djeca od petog do osmog razreda, njih dvadeset i petero, bili su domaćini – sudionici kreativne radionice koju je vodila časna sestra Samuela Premužić, članica Družbe sestara Naše Gospe iz Zagreba. U prostorijama Malog salona Muzeja gdje je, baš na prvi dan proljeća, u srijedu, 21. ožujka započeo rad u radionici. Održane su četiri radionice u kojima su, pored djece, sudjelovale i učiteljice razredne nastave područnih škola iz Bilaja i Ličkog Novog, kao i nastavnica likovne kulture iz gospićke škole. Sve ovo, budnim okom je pratila mlada muzejska pedagoginja-vježbenica. Da bi Uskrs bio veseo i šaren, i da bi jaje dobilo zanimljiv ukras, časna je pokazivala i objašnjavala tehniku ukrašavanja pisanica prirodnim materijalima. Nakon njenog detaljnog pojašnjenja, djeca su se potom, uz dobro raspoloženje i punu mjeru stvaralačke energije, uspješno snalazila s plastičnim jajima (zbog lakšeg rukovanja) ukrašavajući ih s piljevinom, kokosom, sezamom, rižom, žitaricama, sjemenka lana, tkaninom, krep-papirom ili ružama od perušine.

Radionica i izložba su realizirane uz financijsku potporu Grada Gospića. Prihod od prodanih pisanica namijenjen je u humanitarne svrhe za pomoć obitelji Vuković iz Donjeg Vaganca kraj Plitvičkih jezera.

LO