Izvanredno stanje obrane od poplava u Lici

U protekla 24 sata Lika na vodomjeru Selište je porasla 192 centimetara, a posljednjih sati raste za 6 centimetara na sat. Župan Ličko-senjske županije proglasio je izvanredno stanje obrane od poplava za naselja Donji Kosinj, Lipovo polje, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac, izvještava Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Poplavljene su lokalne ceste za naselja Sušanj, Rudinka, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Za stanovništvo je organiziran prijevoz s 5 čamaca (2 od DUZS-a, 2 od Hrvatskih voda i 1 od općine Perušić). Danas u jutarnjim satima dopremljen je i treći čamac Hrvatskih voda. HTV izvještava da su Sušanj, Kosinjski Bakovac, Donji Kosinj i Rudinka odsječena te da je voda odsjekla sve lokalne ceste prema Gornjem i Donjem Kosinju te Lipovom Polju, no još uvijek nije ušla u podrume kuća i gospodarskih objekata.

Nastavak ispod oglasa

Na terenu je osiguran dovoljan broj agregata za slučaj nestanka električne energije, kao i pumpa za vodu, a u slučaju plavljenja objekata preko Crvenog križa Gospić osiguran je potreban broj uređaja za isušivanje.

Na širem području Grada Gospića pod vodom su lokalne prometnice u Ličkom Novom i Kolakovcu. Vatrogasci i pripadnici JVP Gospić protekle su noći ispumpavali vodu iz podruma kuća, stambenih zgrada u naseljima Lipe, Čardak te poslovne zgrade Croatia osiguranja u parku Kolakovac. I vodostaj rijeke Gacke prema jutrošnjem izviješću Vodno gospodarskog odjela Hrvatskih voda za Ličko Podvelebitsko primorje također je u porastu. Iz gospićke Elektrolike poručuju da su tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći otklonjeni skoro svi kvarovi na dalekovodima i niskonaponskoj mreži uzrokovanim ledenom kišom. Timovi djelatnika HEP-a još saniraju kvarove na trafostanicama na području Gospića u koje je prodrla voda.

Vodostaj u Kruščici spušten za 30 centimetara

Osim toga, na terenu se već nalazi određeni broj pripadnika Civilne zaštite koji su angažirani za upravljanje čamcima, a ukoliko se ukaže potreba, u pripravnosti su PUZS Gospić, DVD Perušić, GSS Gospić, Crveni Križ Gospić i komunalno poduzeće Perušić. Alternativni komunikacijski pravci su očišćeni još tijekom jučerašnjeg dana i to: Rudinka-Kućište-Lipovo polje, odnosno Kosinjski Bakovac-Vaganac-Gospić. Za sada nema potrebe za stavljanje u pripravnost dodatnih snaga za spašavanje kao ni za materijalno tehničkim sredstvima.

U protekla 24 sata vodostaj rijeke Novčice i Bogdanice na području Grada Gospića je u laganom opadanju, ali neke prometnice u Ličkom Novom i Kolakovcu  su još uvijek pod vodom i nije moguće prometovanje istima. Dotok rijeke Like iz Bakovca (Općina Perušić) je smanjen tijekom noći te je u protekla 24 sata u Kruščici spušten vodostaj za 30 centimetara.

Na osnovu vremenske prognoze DHMZ-a tijekom popodneva i narednih dana se očekuje kratkoročno zahladnjenje te smirivanje i prestanak oborina.

Lika-online.com