Jadranka Kosor otkrila Spomen–obilježje na mjestu masovne grobnice „Oštri vršak“

1

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sudjelovala je danas u otkrivanju Spomen – obilježja mjesta masovne grobnice „Oštri vršak“, u 12.15 sati, u Općini Plitvička Jezera na mjestu gdje je 1991. ubijeno šest hrvatskih civila.

Ubijeni Martina, Mato, Kata, Stjepan, Vladimir i Slavko Čorak prvo su bili zatočeni u nesnosnim higijenskim uvjetima u prostorijama milicije u Vrhovinama, gdje su i prenoćili. Idućeg dana pripadnici milicije SAO krajine odveli su ih u predio Ćurinka – Oštri Vršak i ubili ih hladnim i vatrenim oružjem.

Za ovaj monstruozni zločin osuđen je bivši pripadnik policije SAO Krajne Nenad Pejnović.

“U ime Vlade RH željela bih vam izraziti duboku sućut, jer znam da cu reći ono sto često govorim na različitim skupovima na kojima se sjećamo onih koji su živote ugradili za slobodu Hrvatske. Nikakvo vrijeme ni godine ne mogu zalječiti rane. ” kazala je premijerka Kosor.

“Oko 1800 grobnica je u Hrvatskoj iz kojih je ekshumirano 2129 žrtava, ali još je više onih pojedinačnih. 999 obitelji u RH još uvijek postavlja pitanje gdje su njihovi najmiliji, a obveza Vlade i Sabora je da ne posustanemo u potrazi za njima.”

“Glavna poruka koju šaljemo s ovog mjesta je da žrtve nismo i nećemo zaboraviti, a Domovinski rat je bio pravedan i obrambeni i svi ljudi kojih se danas sjećamo s ponosom i ljubavlju branili su slobodu Hrvatske.” zaključila je u svom govoru Kosor.

U izjavi za medije premijerka Kosor osvrnula se i na optužbe SDP-ovog saborskog zastupnika Jovanovića te je naglasila kako HDZ neće odustati od sudskog spora i da je sad sve pravno pitanje.

Jadranka Kosor najavila je novi zakon o zaštiti prava branitelja za koji očekuje da će proći bez većih problema te kako je vrijeme da se stane na kraj progonu branitelja koji su preživjeli teške trenutke u srpskim kazamatima.

Na novinarski upit o kupnji novih zrakoplova za HRZ Kosor je istaknula kako je to dio novog programa s kojim HDZ izlazi na izbore.

Na kraju je Kosor prokomentirala pismo koje je poslala José M. Barrosou u svezi slučaja MOL-INA te najavila kako očekuje pozitivan odgovor, jer je temelj suradnje država unutar EU borba protiv kriminala i korupcije.

H.J.