Je li gradski proračun Otočca opet diskutabilan???

Nakon maratonske sjednice Gradskog vijeća Grada Otočca, zacijelo jedine takve održane na Staru godinu, 31. prosinca, a koja je potrajala do 21.30 sati, izglasan je Proračun Grada Otočca za 2021. godinu u iznosu od 93 milijuna kuna. HDZ-ova većina predvođena predsjednikom Gradskog vijeća Branislavom Šutićem pri tome je dalo „nula“ kuna Mjesnim odborima za održavanje cesta i za javnu rasvjetu. Umjesto toga sredstva koja je gradonačelnik Stjepan Kostelac namijenio prijedlogom za tu svrhu, Gradsko vijeće prenamijenilo je za asfaltiranje i rasvjetu samo jedne ulice u Otočcu.

Iz Ureda gradonačelnika Grada Otočca Stjepana Kostelca zaprimili smo priopćenje:
-Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Otočca održanoj 31. prosinca 2020. godine do kasnih večernjih sati, većina u Gradskom vijeću Grada Otočca predvođena predsjednikom Gradskog vijeća, dr.sc. Branislavom Šutićem, prof., izglasala je Proračun Grada Otočca za 2021. godinu u kojem je za nerazvrstane ceste i njihovo uređivanje i održavanje (nasipavanje i asfaltiranje) te za održavanje javne rasvjete osigurala sredstva u iznosu od 0,00 kuna!

Nastavak ispod oglasa

Iznosi za Mjesne odbore osigurani u prijedlogu Proračuna za 2021. godinu gradonačelnika Stjepana Kostelca, dr.vet.med., izbačeni su amandmanima HDZ-a te su sredstva sa stavki Mjesnih odbora (njih 17) prebačena na Mjesni odbor Otočac
u iznosu od 2.412.200 kuna i to isključivo za uređenje Ulice Dragutina Tadijanovića.

Nekima je poznato, nekima možda i nije toliko poznato, ali sredstva koja svi stanovnici s područja Grada Otočca uplaćuju za komunalni doprinos i za komunalnu naknadu su namjenska sredstva i služe upravo i jedino za financiranje građenja i održavanja komunalne infrastrukture, odnosno održavanje nerazvrstanih cesta i javne rasvjete, a prema usvojenom Proračunu HDZ-ove većine, u 2021. godini ta sredstva bi trebala biti na raspolaganju samo za uređenje Ulice Dragutina Tadijanovića.

Očigledno je da nam prijeti scenarij iz 2020. godine koji je po pitanju održavanja nerazvrstanih cesta i javne rasvjete možda čak i gori nego prošlogodišnji scenarij jer je tada u HDZ-ovom Proračunu bilo planirano čak 70.000 kuna, što je puno više od 0,00 kuna planiranih u usvojenom Proračunu HDZ-ove većine za 2021. godinu, a i prošlogodišnji iznos je bio mali, premali, stoji u priopćenju Grada Otočca, kao i obavijest po kojoj će sljedećih dana javnost biti izvještavana o detaljima novog Proračuna za koji se tvrdi kako je na štetu građana Otočca.

Branislav Šutić: Prihvatili smo većinu prijedloga, a naši su amandmani socijalni i razvojni!

Predsjednika Gradskog vijeća Branislava Šutića zapitali smo po čemu je jedna ulica u Otočcu važnija od sanacije cesta u 17 Mjesnih odbora.

-To je još jedna nakaradno izokrenuta priča i još jedna manipulacija s građanima Otočca. Gradonačelnik Grada Otočca g. Stjepan Kostelac obmanuo je javnost kada je rekao da je u stalnim kontaktima s ljudima iz Mjesnih odbora, da je s njima redovno komunicirao. Ja imam drukčije informacije s terena. Stav je otočkog HDZ-a da se s gradskim novcem ne može sedam godina „kupovati“ naklonost građana i to tako da se npr. stalno popravlja jedna cesta, uz angažman istog izvođača radova.
Mi smo u proračunu prihvatili mnoge predložene stavke, zalažemo se za napredak rada i izgradnju Dječjeg vrtića, želimo dati novu šansu mladima, povećat ćemo plaće Gradskoj upravi, odobrili smo kupnju novog službenog automobila… Naši amandmani su uglavnom socijalni i razvojni. U korist naših građana i našega Grada. Uostalom, građani će uskoro reći što misle o svemu ovome, naglasio je Branislav Šutić.

M. S.