Još jedna bolesna izmišljotina tzv. portala

Željko Popović

Tko god je na adresu tzv. portala Slobodna Lika unatrag 7 (dugih) godina njegovog maltretiranja medijskog prosotra Like i Hrvatske, uputio demanti, ili ispravak netočnog navoda, taj je morao znati da će to svoje pravo uglavnom  dobiti tek putem suda. Tako će vjerojatno biti i sa demantijem što ga je na taj tzv. portal uputio ugledni odvjetnik Boris Marohnić,  punomoćnik OŠ „Zrinskih i Frankopana, ravnateljice Renate Hodak i  predsjednice Školskog odbora Vlatke Ružić. Sporni je tekst urednika Ž. Popovića realiziran u poznatom senzacionalističkom stilu, uz naslov „Grupa djelatnika Osnovne škole u Otočcu USKOKU prijavila ravnateljicu Renatu Hodak i Vlatku Ružić“. Pokušali smo i uspjeli doznati o čemu je riječ.

-„U tekstu predmetnog članka, pod krinkom prijenosa teksta navodne kaznene prijave, objavljene su određene neutemeljene i neprovjerene informacije bez i jednog dokaza i provjere, iznesene su izmišljene i neistinite činjenice i tvrdnje s ciljem blaćenja, kompromitiranja, diskreditiranja i klevetanja kako Osnovne škole Otočac, tako i ravnateljice i predsjednice Školskog odbora na način što se o istima na navedenom portalu dosljedno, nesporno i kategorički, ali neistinito, klevetnički i uvredljivo piše, čime je Školi, ravnateljici i predsjednici Školskog odbora narušen moralni integritet, ugled i čast, a koje ustavne vrijednosti ste sukladno Ustavu i zakonskim propisima dužni štititi. Osim Ustava Republike Hrvatske i niza zakonskih propisa i sam Kodeks časti hrvatskih novinara propisuje obvezu novinara na iznošenje istinite, uravnotežene i provjerene informacije i obvezu poštivanja presumpcije nevinosti, integriteta i dostojanstva svake osobe“, stoji u demantiu kojega Popović (po navici) nije objavio  i  po tko zna koji put prekršio novinarski Kodeks i Zakon o  informiranju.

Nastavak ispod oglasa

Ono što je svakako važno za istaknuti u ovoj priči jesu ispravci bjesomučnih i pomalo bolesnih laži autora članka Ž. Popovića, jer istina je sljedeća:

  • supruga predsjednika GO HDZ Otočac nikada se nije prijavila niti na jedan natječaj koji je objavila OŠ Otočac;
  • Lucija Sekula smijenjena je sa mjesta ravnateljice zbog nezakonitog rada, što je utvrdio i Općinski sud u Gospiću;
  • OŠ „Zrinskih i Frankopana“ nije prekršila Zakon o financiranju političkih aktivnosti, niti Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, niti financirala političku stranku, odnosno donirala istu, već je na pisani zahtjev HDZ-a ispostavila fakturu i naplatila korištenje prostorija koje se i inače iznajmljuju uz pisani zahtjev i naknadu;
  • Vezano uz pomoćnike u nastavi, OŠ Otočac u potpunosti je ispoštovala pravo prednosti kandidata koji su ranije radili kao pomoćnici u nastavi, te svi odabrani kandidati u potpunosti ispunjavaju uvjete natječaja odnosno ugovori o radu sklopljeni su sa kandidatima koji u potpunosti ispunjavaju uvjete, uključujući i pravo prednosti.

Gotovo je sigurno da će tzv. portal  SL na ovaj način zaraditi još jednu sudsku tužbu, tko za koju po redu. Doista nam se valja zapitati kakav to novinar i urednik može sjesti za računalo i napisati, pa potom objaviti tekst, za kojega zna da je  izmišljotina?!?

V.I.