Jubilej „Otvorenog ateliera“

„Na konferenciji u Firenci 1999. godine kanadska ministrica za kulturnu baštinu Sheila Copps naglasila je: „ Susretala sam se s mnogim ministrima kulture širom svijeta. I ja razumijem da se u mnogim zemljama pitate: „ Kako si mogu priuštiti ulaganje u kulturu kad ima toliko drugih hitnih potreba?“ Ministri su govorili: „ Sheila, što je sa zdravstvom? Što je sa siromaštvom? Što je s obrazovanjem?“ I vjerujte mi, ja znam da je situacija u Kanadi različita od mnogih zemalja. Ja znam da smo mi sretna zemlja. Ali dozvolite mi da vam kažem, prije 70 godina Kanada je imala javne kuhinje. Deseci tisuća beskućnika bili su na ulicama. Imali smo strašno siromaštvo. Veliku nezaposlenost. I bilo je to vrijeme, vrijeme velike depresije, kada je kanadska vlada započela ulaganje u kulturu. Kultura je identitet naroda. Kultura je duša naroda. Kultura stvara poslove. Kultura stvara prilike. Kultura stvara nadu. Kultura stvara napredak. Kultura zbližava ljude. … Ono zbog čega su neka društva napredovala, a druga nazadovala bila je kultura. Ono zbog čega su neka društva uspjela kroz milenije bila je kultura.“ (Antolović , Jadran: „Očuvajmo kulturnu baštinu- vodić za pripremu i provedbu projekta očuvanja kulturnih dobara” , Ministarstvo kulture RH, Zagreb, 2006.)

Ovaj ulomak moto je Udruge „Otvoreni atelier“ koja je ove godine kroz 10. Međunarodni likovni simpozij u Karlobagu proslavila deset godina postojanja.
Simpozij se održao od 6. – 11. kolovoza 2012. na prostorima Mediteranskog vrta “Kava” i u velikoj dvorani Kapucinskog samostana u Karlobagu. Simpozij je, uz voditelja projekta akademskog slikara Sergija Mihića, otvorio i fra Josip Grivić, gvardijan Kapucinskog samostana te zamjenik načelnika općine Karlobag Boris Smojver. Prisutnu djecu i roditelje pozdravili su i renomirani umjetnici i gosti iz raznih područja likovne i scensko-glazbene umjetnosti:
Leila Mehulić, povjesničarka umjetnosti (Zagreb), Maja Arčanin, ak.slikarica (Zagreb), Ivančica Cvitić-Znidarčić, mag.keramike (Zagreb), Snježana Aleksić, mag.rehab.educ. (Zagreb), Zlata Tomljenović, mag. umjetnosti (Rijeka), Ivica Kiš, dipl. ing. Arhitekture (Zagreb), Ivan Špehar, ak.slikar (Zagreb), Nadica Einchorn, dipl.ing (Zagreb), Verica Jelinić, učiteljica (Karlobag), Danijel Čorić, student Odjela za nastavničke studije u Gospiću , ali i umjetnik Nikolai Ivanov Hristov iz Bugarske.
Kao i prijašnjih godina umjetnici su djeci ponudili i objasnili razne likovne tehnike i načine rada. Djeca su prema vlastitim interesima i željama birala koju će tehniku raditi, a bilo je i one djece koja su se okušala u više tehnika. Tako se radilo u glini, kolažu, camera obscura, cianotipija i mozaik. Odaziv i oduševljenje djece, kao i njihovih roditelja, bio je veći nego prijašnjih godina, što potvrđuje i činjenica da se tražila stolica više kako bi svi imali svoje mjesto, zbog čega su organizatori bili jako ponosni. Oduševljenje su izrazili i umjetnici jer su mogli prenijeti svoje znanje na mlađe generacije, dječjom kreativnošću, zainteresiranošću i predanosti radu te što su im donekle mogli osvijestili važnost umjetnosti u životu, kao i važnost očuvanja kulturne baštine.
“ZID KAO BLOKADA ILI POTICAJ” bila je osnovna misao ovogodišnje teme simpozija u kojemu zid predstavlja opasnost, rizik, tjeskobu, hrabrost, borbu i nadu bez kojih umjetnik nije u stanju pomaknuti granice vlastitog napretka.
Simpozij je uspješno završen izložbom dječjih radova u subotu, 11. kolovoza, u dvorani Kapucinskog samostana. S obzirom da su djeca i ove godine napravila jako puno radova, umjetnici su odlučili nakon izložbe te radove darovati djeci, što je djecu još više razveselilo i potaknulo da dođu i dogodine, a neki će se radovi zadržati za izložbe koje slijede. Osnovna škola u Karlobagu ove godine proglašena je eko školom tako da će mozaik nastao na simpoziju biti poklonjen i ugrađen u školi, a sadrži logo i natpis novog statusa škole.
Organizatorica i supruga voditelja projekta Sergija Mihića, Marina Mihić zahvalila je djeci koja su sudjelovala, njihovim roditeljima, umjetnicima, ali i ostalim gostima koji hvale, ali i svojim odazivom podržavaju ovaj projekt. Također se zahvalila pokroviteljima, partnerima i donatorima: Gradu Karlobagu, TZ Karlobag, Kapucinskom samostanu, OŠ Karlobag, Umjetničkoj organizaciji Histeria Nova, Muzeju Like (Gospić), Novachem Karlovac, g. Dani Šimiću, obitelj Milišić, čijom je pomoću simpozij i ostvaren.
Mihići su zadovoljni što su svojim projektom, uz pomoć umjetnika- volontera, obogatili turističku ponudu Karlobaga te pružili djeci radost igre, druženja, komunikacije, kulture i umjetnosti i to sve na jednom mjestu, na likovnom simpoziju. Također poručuju da će se ova ljetna priča nastaviti dalje i tako postati najbolja umjetničko-turistička posebnost i tradicija Karlobaga. te pozivaju sve one koji se nalaze u Karlobagu, koji su na odmoru ili prolazu, ali i sve ostale da posjete ove radionice.
U subotu, 11. kolovoza , u večernjim satima prigodom proslave jubilarne desete godine Udruge, u mediteranskom vrtu „Kava“ dipl. koreografkinja i dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta, Marija Šćekić, izvela je plesni performans na već spomenutu temu simpozija. Dolazak Marije Ščekić u Karlobag početak je šire suradnje s Mihićem i „Otvorenim atelierom“ na projektu „Vrata Velebita“ . Nakon nje glazbenu točku izveo je bugarski umjetnik slikar i glazbenik Nikolai Ivanov Hristov, koji u Karlobagu gostuje već treći puta. Jubilej Udruge završena je u nedjelju 12. kolovoza, sjajnim koncertom Nikolai Ivanova, u crkvi sv. Josipa u Karlobagu prilikom čega je glazbenik izveo svoju novu skladbu „Sretno jutro u Karlobagu“ čime je izazvao oduševljenje umjetnika i građana, ali i ostalih posjetitelja koncerta. Povedeni emocijama umjetnici i organizatori su odlučili da ova skladba postane glazbeni znak Udruge.

Nastavak ispod oglasa

Danijel Čorić