Jure Francetić stop-Milorad Dodik naprijed!

Ništa se nije dogodilo oko  postavljanja spomen-ploče ustaškom generalu Juri Francetiću najavljenog za danas u Vivozama kod Otočca. Razlog tome je što je policija još jučer oduzela spornu ploču koja se povodom 105. obljetnice rođenja Jure Francetića trebala postaviti na njegovoj rodnoj kući. Sadašnji vlasnik kuće, rođak Jure Francetića, također se usprotivio tome činu rekavši kako ne želi  kršiti zakon.

Hrvatska akademija znanosti i  umjetnosti u dijaspori, inače organizator ove komemoracije, odlučila se na planirano održavanje svete mise koju je u otočkoj crkvi za sve hrvatske branitelje predvodio don Anđelko Kaćunko. Nakon toga sudionici komemoracije položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulim  hrvatskim braniteljima u Gradskom parku. Neslužbeno doznajemo kako je ovom skupu podršku dalo nekoliko udruga iz dijaspore. Kod rodne kuće Jure Francetića okupio se jednak broj policajaca i sudionika komemoracije. Nije bilo izgreda, osim povremene „žuči“ okupljenih.

Nastavak ispod oglasa

Milorad Dodik na Jadovnom!

-Mi ne smijemo postavljati spomen-obilježje generalu Juri Francetiću, a upravo sada  na Jadovnom iznad Gospića četnik Milorad Dodik iz tzv. Republike Srpske sudjeluje na komemoraciji. Pa ona prava komemoracija  na Jadovnom je bila prošle subote. Što onda nije došao-pitaju se neki hrvatski branitelji.

Provjerili smo ovu informaciju i dobili potvrdu kako je taj lakrdijaš od predsjednika doista stigao u Jadovno, zajedno sa još pet autobusa, mahom bradatih spdoba. Ove godine nisu nosili majice s likom  ratnog zločinca Draže Mihajlovića, ali pozdravi sa tri prsta ipak nisu izostali.

Nema struje, nema službenih informacija!

Tražeći više informacija o ovom slučaju nazvali smo u 12.20 h Odjel za odnose s javnošću MUP-a. Tamo je baš danas u nekoliko navrata nestajalo struje pa nam nitko nije mogao pomoći! Malo poslije dobili smo informaciju kako će se MUP oglasiti posebnim priopćenjem.

Sagledavajući cijeli kontekst vezan uz ovaj događaj svakako je zanimljiv detalj sa spomen-ploče  gdje se ističe kako je Francetić bio ustaša-antifašist. Budući je cijelu priču pokrenula Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori svakako bi trebali znati da su upravo talijanski fašisti godinama skrbili o ustaškom pokretu u izgnanstvu i na koncu ga 10. travnja 1941. godine doveli na vlast stvorivši na taj način Pavelićevu  NDH. Jure Francetić je doista bio kontroverzna ličnost jer se kao ustaški krilnih zdušno borio protiv četnika i partizana, a zabilježeno je i nekoliko značajnijih sukoba protiv talijanskih fašista u Bosni. Otuda je, valjda, na spomen-ploči istaknut detalj po kojem je Jure Francetić bio antifašist.

L.O./PULS